Стефан Стефанов: В чистите марки няма история, най-ценни са "пътувалите"

19.08.2023
Снимка 1

Престижни награди получиха пловдивските филателисти за 130-годишния си юбилей

Завидните 130 години отпразнува Пловдивското филателно дружество. Миналата седмица филателистите под тепетата бяха наградени за дългогодишната си дейност от шефа на парламента Росен Желязков, който връчи почетен плакет на председателя на  дружеството Стефан Стефанов. Същия жест направи и кметът на Пловдив Здравко Димитров, който почете колекционерите на марки с плакет с изображението на Античния театър.  

Филателното дружество в Пловдив е първото в България, а от 40 години негов председател е Стефан Стефанов. За себе си 81-годишният почитател на марките казва, че страстта му към това хоби е наследствена и генетично заложена. И баща му, и дядо му са били запалени филателисти. Любовта си към хобито предал на съпругата си, а към днешна дата синовете и внуците му също събират марки и стари пощенски картички.  


„Това е едно хоби, което дава смисъл на живота - един непознат и вълнуващ свят, който обединява хората по света във времето на непрекъснато развиващи се технологии“, разказва колекционерът. Казва, че за марките няма да му стигнат месеци, за да разкаже всичко за тях, но не скрива гордостта си, че Пловдив е люлката на филателията.
„Филателното движение в България се заражда непосредствено след Освобождението. То е рожба на националната ни независимост и на появата на първата българска пощенска марка. Тогава се поставят основите на пощенските съобщения в България. На 3 септември 1878 г. в държавна печатница за ценни книжа в Петербург са били поръчани и отпечатани първите български пощенски марки, наречени „Сантими“. За техен сюжет е послужил изправен лъв с корона на главата, който е красял нашите възрожденски знамена и гербове“, разказва с гордост Стефан Стефанов.

Първите колекционери на пощенски марки са от Пловдив и градът става център на филателния живот. През 1893 година тук се основава и първото Българско тимброфилно дружество.


 Председателят на НС Росен Желязков удостои с плакет Пловдивското филателно дружество.

Три са нещата, свързани с марките, които се случват за първи път в Пловдив, съответно и в България: появява се първата илюстрована пощенска карта, първата временна пощенска станция и първите специални пощенски печати.

По този начин България изпреварва почти целия европейски свят, като издава една от първите илюстровани пощенски карти с таксов знак. В печатницата на „Христо Г. Данов" в Пловдив е отпечатан и първият албум за пощенски марки. Още същата година, през месец октомври, започва да излиза и печатният орган на дружеството - „ Глас на българското тимброфилско дружество", което е било и второто филателно списание в България, след панагюрския „Тимброфил".

Поставили основите на организираното филателно движение в България, на 13 април 1893 г. пловдивските филателисти получават първия печатен устав на дружеството от Министерството на вътрешните работи, разказва колекционерът.

Стефанов и съмишлениците му си имат и свое любимо кътче в града. Ресторант „Елеганс“ е мястото, където се събират особняци и чудаци с различни професии, но с една страст - филателията.

„Има хора с обикновени професии, има професори, бизнесмени, обществени личности. На сбирките обаче социалният статус се изравнява, приказките са сладки, споровете са сериозни. Това е мястото за споделяне на информация, новини, някои ще се похвалят с нови находки, ще се разменят марки или картички, спомняме си интересни случки. Има различни видове филателисти -някои събират „пътували“ марки, други - подпечатани, трети - чисти, които са по-скъпи, или пък т.нар. "куриози". Има такива, които събират пощенски картички, и такива, които събират пощенски цялости“, открехва тайните на хобито си старият филателист.

Споделя, че за него най-ценни са „пътувалите“ материали, заради които обикаля света, за да търси определени марки.

Комикс Дружество Диаскоп Пловдив и секретаря на Дружеството Стилиана Чепилова са наградени по повод 130 години Филателно Дружество Пловдив за активна дейност и принос в развитието на филателното движение

„Пътували“ означава, че марката или картичката са извършвали някаква дейност. Някои искат чисти, защото са по-скъпи, но в тях няма история, няма чувство, няма скръб, радост, любов… Има експонати, които си търсил дълго време и като ги видиш на някое изложение, буквално ти се подкосяват краката и спираш да мислиш“, казва филателистът. После разказва как дълго време търсел марка от женски лагер през Първата световна война, която да му допълни темата за войната. Отива на едно световно изложение и още първия ден, на първия щанд вижда търсената марка.

„Грабнах плика, все едно си е мой, и попитах за цената. Отговорът беше моментален - 70 евро. С мен беше колега, който влезе в разговор с продавача и свали цената на 65. На другия ден видях няколко бройки от същата марка за 5 евро“, спомня си филателистът. Останал му урокът никога да издава колко е голям интересът му, но се успокоява, че марката пък можело и да е единствена и някой друг да я вземе преди него.

Друг интересен случай разказва за марка, която търсил дълго време, докато през 2010 година на изложение в Португалия случайно я вижда жена му. Оказало се, че тя е създадена от касапин от Швейцария, който е направил една от първите благотворителни мисии. Искал да събере пари за ранен войник от италианските части по време на сблъсъка между Италия и Швейцария. Беше грозна и без сертификат, без цена. Как ще докажа, че е тя“, помни до ден днешен колекционерът.

Най-ценна  му е колекцията с писма на художника Цанко Лавренов - с пликовете и марките. Попаднал случайно на нея, когато негова позната решила да чисти архив в библиотеката. Видяла някакви писма с марки, сетила се за него и му се обадила, ако иска да ги вземе, защото иначе ще ги изхвърли. Така попаднал на цялата кореспонденция между художника и негова братовчедка, която се оказала изключително ценна.

Освен хоби и страст филателните марки обаче са и финансов инструмент, който нямаш право да изнасяш от страната в големи количества и който с времето си повишава стойността. Много хора в нови времена търгуват с пощенските марки, участват в търгове. Много от българските пощенски марки са изнесени зад граница. Ако отидеш на аукцион в Германия или в Австрия, можеш да намериш екземпляри, които тук ги няма или пък цените там да са по-изгодни.

Има си специални ценници и определители. За няколко години някои марки могат да вдигнат цената си в пъти и това е вид спестяване. Колкото е по-малък тиражът, толкова е по-ценна и скъпа дадена марка. Ако направиш цяла поредица от дадена тема, цената също се повишава, разказва колекционерът.

Марка от 5 ст. може да струва хиляди евро

Един от т.нар. „куриози“ е българската „Обърната конница“, с номинал 50 ст. От нея има само 13 бройки, които в момента вървят по 11 000 евро.  Друга марка с номинал 5 ст. от 1884 г. се предлага дори  за 22 000 евро. Най-скъпата марка в момента е „Черното пени“, която се предлага за 2 млн. паунда“, разказва филателистът, но пояснява, че за да се занимава сериозно с филателия, човек трябва да има капитал. Въпреки това твърди, че никога не е късно човек да започне да събира, защото е капиталовложение, което остава за поколенията. Има хора с цели стаи, пълни с класьори. За себе си казва, че не се разделя трудно с експонати, от които има по няколко екземпляра. Винаги обаче остава по един за поколенията. „Това е като „мангърче“, което може да те спаси в трудна ситуация, болест, имот и т.н.“, казва филателистът и дава пример как навремето с част от колекцията си купил москвич.

Марките спасяват от лоши увлечения  

Между филателистите няма да намерите алкохолици, комарджии или хора, които да пилеят за щяло и нещяло парите си. Първо, защото всичко заделят за пътувания по изложения, аукциони и нови попълнения за колекцията си, и после - защото марките изискват много грижи и не остава време за друго.

„Поне веднъж в годината те трябва  да се проветряват, за да не се овлажни лепилото. Малко влага, висока температура и бактериите започват да „ядат“ лепилото. Затова трябва редовно да отваряш класьорите и да пренареждаш марките, като през това време ги оглеждаш. Докато правиш това, си успокояваш нервите, не усещаш как минава времето, спомняш си с коя откъде си се сдобил. Всичко се прави много внимателно, използват се ръкавици и пинсети“, обяснява колекционерът. 

Понастоящем дружеството в Пловдив наброява около 70 членове, които активно участват със свои колекции във филателни изложби. Интересен факт е, че повече от 30 години сред тях са французин, италианец и индиец, които колекционират изключително български марки.

През 2023 година Управителният съвет на Пловдивското филателно дружество е взело решение всички материали, събирани от членовете му през годините, да бъдат предадени на Държавния архив.  

Назаем от в-к Марица

Публикацията се осъществява със съдействието на г-н Стефан Стефанов

Снимка: @Диаскоп

 

Още по темата в Диаскоп:

ЮБИЛЕЙНИ ДАТИ: 130 години Пловдивско филателно дружество

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.