Галерия Ларго за пети път представя обичания пловдивски художник Илия Желев

22.08.2023
Снимка 1

Арт галерия Ларго представя

Илия Желев

изложба живопис

24 август – 12 септември 2023

Откриване: 24 август 2023 от 18.30 часа 

От 24 август 2023 година галерия Ларго за пети път ще представи със самостоятелна изложба обичания пловдивски автор Илия Желев. Илия е познато име сред ценителите и колекционерите в европейските галерии. Той има над 120 самостоятелни изложби от 1988-ма година до днес, като над две-трети от тях са на европейските сцени – Германия, Белгия, Швейцария, Франция, Италия, Австрия, Холандия, Люксембург и др. В поредната изложба на пловдивчанина в морския град ще се насладим отново на последните му творби, изпълнени в класическата живописна техника, с която Илия работи над 30 години и на серия от характерните за него в последните години модерни колажирани дигитални мозайки в стила и тематиката на поп-арта.

Дейвид Бауи с розови очила, 60х60, акрил/платно

За творчеството на Желев немския изкуствовед и специалистка по съвременно изкуство Доктор Никола Карола Хойвинкел пише: „Богатството от малки, цветни квадрати напомнят за картини в картината и сякаш кометите и звездите проблясват за момент и умират, опитвайки се да напуснат платното. Вниманието привличат и архаичните символи в някой от изображенията на Илия Желев. Те не само придават на картините техния динамичен ритъм, а и служат като отправни точки за абстрактните и повествователни композиции. Надниквайки в неговата калейдоскопична вселена, откриваш пространство от цветове и форми с магическо въздействие. Това въздействие може да бъде усетено в повечето произведения на художника и е пряко свързано с техния мистичен и приказен характер. В малките геометрични форми разпознаваш богат асортимент от разнообразни фрагменти като изправени хора, двойки, животни, дъжд, дървета, слънце и звезди, които са метафори за сътворението на Вселената. Също така ще можеш да откриеш и днешната човешка реалност, съставена от сгради, велосипеди, платноходи, сърца и кръстове.“

Дълбоко червено, 80х100,  акрил/платно

Известният изкуствовед, културолог и публицист проф. Ули Ротфус казва: „Със своя колорит, с цветовите си нива, с организацията на символите картините общо си приличат, но при внимателно наблюдаване отново напълно различни, те разказват различни истории, които трябва да бъдат разшифровани от зрителя. Желев го призовава да извлече историите от картините. Художникът проявява търпение при създаване на фигуралните черги, при съзнателното свързване и подреждане на своите светове в миниатюри; така също и зрителят се нуждае от време – тези картини не могат да бъдат разгадани, ако бързо преминеш покрай тях.“

Очакваме ви на откриването на изложбата с участието на автора на 24 август 2023 г. от 18:30 часа в галерия Ларго във Варна, ул. Хан Крум № 8. Изложбата продължава до 12 септември. Повече снимки на творбите вижте в сайта на галерията на www.largogallery.com.

Илия Желев 

Илия Желев е роден в Пловдив през 1961 година. Завършва живопис във ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” през 1987 год. Илия има повече от 120 самостоятелни изложби, като повече от три четвърти от тези участия са в изложби в чужбина – Германия, Австрия, Швейцария, Испания, Турция, Люксембург, Франция, Италия. От 1994 година негови произведения могат да се видят и купят в галерия Пранерщрасе в Мюнхен. От 2006 година престижната немска верига галерии Менсинг представя ежегодно Илия Желев в своите изложбени пространства в най-големите немски градове – Берлин, Хановер, Дюселдорф, Хамбург, Франкфурт, Баден-Баден и др. Kартини на Желев са притежание на НХГ София, много галерии в страната, както и на колекции в Германия, САЩ, Швейцария, Италия, Швеция, ОАЕ, Англия, Австрия, Гърция, Франция, Холандия, Люксембург, Русия, Испания, Нова Зеландия и Израел. Илия Желев има четири самостоятелни изложби-живопис в галерия Ларго (2008 г.), (2013 г.) (2021 г.) и „ I love NY “ (2019). Живее и работи в Пловдив.

 

Илия Желев в Диаскоп

 

Информация: Нели Вълчева, галерия Ларго, Варна

Заглавно изображение: Слънчев Таймс Скуеър, 70х100

 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.