"Родени свободни": Фотографии на Константин Вълков - урок по социална фотография

23.08.2023
Снимка 1

Националната галерия представя

Константин Вълков

Родени свободни

Фотографска изложба

30 август – 29 октомври 2023

Откриване: 30 август 2023 от 18.00 часа

Квадрат 500

Опитваш, падаш, изправяш се, опитваш пак. Сприятеляваш се с болката. Усмихваш се. Сприятелил си се и с тялото си. Сега знаеш повече за себе си. Това ти дава увереност да продължиш, да рискуваш и да достигнеш ниво, за което само си мечтал. Вече гледаш на себе си и на света около теб с други очи. Никога не се надсмиваш над дилетантските опити на другите и с лекота споделяш познанията си. Това се нарича благородство. В скейтбординга и малките могат да са големи. Всеки един, отделил се в полет за секунди от земята, е преодолял страховете си и знае какво е да разчиташ само на себе си. 

Поредицата фотографии на Константин Вълков от скейт-паркове са един голям урок по социална фотография. Не спортна, не портретна, а документална – визуален разказ за уличната култура, с нейни локации в Кейптаун и Барселона, Манчестър и Бургас, София и Царево. Фотографиите са изключителни срещи с практикуващи този спорт от различни поколения. Правени са в социални среди, които са воювали за признаването си от обществото – от “криминален контингент” до “олимпийски надежди”. От хулигански появявания със скейтбордове на публични места до тренировки на специално изградени скейт-паркове.

Ускорение – полет – приземяване = Константин Вълков не игнорира нито една от трите фази. Той не използва ефекти,  а документира тази среда с нейната култура. Той е спечелил доверието на всички на рампата, никой не позира. Изложбата е разказ за скейтборда – спорт, чрез който се решават социални проблеми в различни общества. Спорт, в който няма социални граници и който в своята демократичност решава психологически казуси. Спорт, в който свободата е лична, но и споделена с всеки, които има куража да я отстоява.

За допълнителна информация:

Деница Соколова, Дарик радио– 0889 956828

Яна Братанова, Национална галерия– 0879 147679

Информация: Мариета Ценова, куратор на изложбата

 


           

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.