Функции на състоянието. Национални есенни изложби Пловдив 2023

31.08.2023
Снимка 1

Функции на състоянието

Куратор: проф. д-р Галина Лардева

1 – 30 септември 2023

Балабанова къща, Къща Хиндлиян, Къща Мексиканско изкуство

Откриване: 1 септември 2023 от 18.00 часа

Националните есенни изложби ще бъдат открити на 1 септември в двора на Балабановата къща от проф. д-р Галина Лардева – куратор на Национални есенни изложби, изкуствовед, декан на факултет Изобразителни изкуства в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев Пловдив“, доц. д-р Младен Влашки – литературен историк, гост-преподавател в Университет „Георг-Август“ в Гьотинген (Германия) и преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“,  и г-н Пламен Панов – заместник-кмет „Култура, археология и туризъм“ Община Пловдив.

Националните есенни изложби са един от най-престижните форуми за съвременно българско изящно изкуство и са ключово събитие в културния календар на Пловдив, организиран от Община Пловдив. Домакини на събитието са ОИ Старинен Пловдив и ГХГ Пловдив. Изданието се осъществява с подкрепата на Холдинг КЦМ 2000 АД, Михалково ООД и галерия Aeterna Пловдив.

Тазгодишното издание на Национални есенни изложби Пловдив обединява под надслова „Функции на състоянието“ девет различни изложби, аранжирани в експозиционните пространства на три от къщите на ОИ „Старинен Пловдив“.

„Функции на състоянието“ предприема артистичен опит да откъсне явленията от нескончаемата верига от причини и следствия – безкрайна, сякаш фаталистична последователност, към която неизбежно и подчинително е свързан и човекът заедно със своите възприятия, със своя рефлекс към една изведена на повърхността резултатност. Вместо това „Функции на състоянието“ търси възможности да систематизира и предаде осезанията на крехкия баланс на дадения момент, без да се интересува от онова, което е довело до него или произтича като негов резултат. Налице са достатъчно основания за такава възможност, доколкото единичният художествен израз представлява именно такъв неустойчив, затворен в своите непосредствени граници момент. Същевременно функцията на състоянието би трябвало да може да предаде и проекциите на автентичния човешки опит в конкретния момент, като носи следи от непосредственото виждане.

 

Художници:

Деница Тодорова – графика/рисунка (Къща Мексиканско изкуство, зала)

Елизар Милев – стъкло (Къща Хиндлиян, мааза)

Емануела Ковач – графика (Балабанова къща, сводеста зала)

Йордан Велков – живопис (Балабанова къща, двор)

Кирил Станоев – фотография (Балабанова къща, първи етаж)

Огнян Читаков – скулптура (Къща Хиндлиян, двор)

Силвия Митовска – керамика (Къща Хиндлиян, веранда)

Слав Недев – живопис (Балабанова къща, дълбока зала)

Станислав Беловски (Къща Мексиканско изкуство, двор)

 

Деница Тодорова

Деница Тодорова е родена през 1984 г. в Пловдив. Живее и работи в Антверпен. Магистър по живопис в Кралска академия за изящни изкуства Антверпен. Има множество самостоятелни изложби: Maart Kunstroute, Parallel Skies, Zaal 29 Academie Waregem (2023), Вчера каза утре, Изкуство върху хартия. Брюксел (2019), Доколкото очите ми виждат. Галерия Rossi Contemporary, Брюксел (2018) и др. Както и много участия в престижни международни колективни изложби и форуми. Носител е на редица награди за рисунка: Харелбеке (2015), Ронсе (2015) и др. Деница Тодорова представя за пръв път своя изложба пред българска публика в родния Пловдив.

Мащабните рисунки на Деница Тодорова създават внушение за  неустойчиви пространства от светлинни проекции, зад които стоят въздействията на различни повърхности и гледни точки към тях. Тези пространства пулсират в  разполагането на нанесените слоеве графит между концентрацията и отдръпването, между ярката  контрастност и меката нюансираност, между характерните единични акценти и постъпателно завихрящите се повторителности.

Деница Тодорова

Елизар Милев

Елизар Милев (1987) е преподавател, доктор в специалност Дизайн на порцелан и стъкло в Национална художествена академия, София. Специализира в Pilchuck Glass School, Сиатъл леене на стъкло и допълнителна обработка (2014), магистър в специалност Порцелан и стъкло на НХА София. Участва в много представителни международни и национални форуми за стъклопластика. Носител е на Национална награда “Сирак Скитник” – СБХ Сливен (2012).

Стъклопластиките на Елизар Милев се отличават с геометрична изчистеност, с  извеждането на прозрачността и цветовото тониране на лятото стъкло в структуроопределящ фокус. Пластиките от циклите „Зависимости“ и „Структури“ създават впечатление за търсено архитектонично единство, за мислене за композицията като постройка, като вътрешна динамика в самия процес на изграждане.

Елизар Милев

Емануела Ковач

Емануела Ковач (1967) е преподавател в Националната художествена академия в София. Един от изявените съвременни български графици, носител на много международни и национални награди. Нейната богата творческа биография включва над десет самостоятелни изложби и много участия в представителни форуми за графика в България и чужбина. Лауреат на множество национални и международни награди за графика като например XV Международно биенале на графиката, Варна.

Графичните листове на Емануела Ковач изследват границите на визуалните възприятия. В „DOCK“ авторката разгръща последователно манипулиране на граничната линия на хоризонта, която иззема ролята в отделянето на видимостите и постъпателно коригира представата за действителната линия на хоризонта, „смъква“ я и я откроява в опита за пренареждане на свободното пространство. На това място хоризонтът се появява като комплексен образ с дълбок познавателен потенциал.

Емануела Ковач

Йордан Велков

Представянето на нови имена в съвременното българско изкуство е един от важните концептуални фокуси в последните десетина години на кураторската селекция на Галина Лардева.  Едно от младите силни присъствия в съвременната българска живопис е Йордан Велков (1999) – възпитаник на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив и магистър по живопис в НХА София. 

В живописните платна на Йордан Велков пейзажът е мислен не като жанров модел, а като гравитационно поле, в което времепространството се отлага като условност, разположена отвъд идеята за сюжетика и разказ. Самата представа за среда тук е функция от преноса на материя сякаш чрез различни перцептивни сили и на различно времепротичане.

Йордан Велков

Кирил Станоев

Кирил Станоев (1983) е дигитален артист с богато портфолио и участие в редица форуми за фотография. Фотографии на Кирил Станоев са публикувани в различни медии, сред които Vogue Italia, Photo France, Еsquire, Playboy, Maxim, Еva, Grazia, Forbes, BravaCassa, Nova Broad Casting Group, BTV Media Group.

Фотографиите на Кирил Станоев са провокативни в своята подчертана, последователно създадена театралност. Като тръгват във функционалното си развитие от студийни портретни етюди, тези изображения постепенно добиват значение на комплексни инсценировки. Тези инсценировки засягат цялостния мизансцен на живописния портрет с непосредствените му фетиши и инструменти на проектиране на „вътрешното“, с преднамерената постановка на фона, с включването на играта на сенките в пространственото моделиране, с вниманието за „рамкирането“ на кадъра.

Кирил Станоев

Огнян Читаков

Огнян Читаков (1976) е завършил специалност Скулптура в НХА при проф. Крум Дамянов.  Има множество самостоятелни изложби, участия в колективни международни и национални форуми по скулптура. Автор на редица произведения в обществена среда, носител на национални награди  (Алианц България” 2010), награда за най-добър художник на годината във френската платформа за изкуство Singulart за 2023.

Произведенията на Огнян Читаков развиват една представа за баланса между частта и цялото, една основополагаща за състоянието динамика между вътрешно и външно, а във връзка с това и друг подстъп към абстракцията. Въз основа на тази инкорпорирана в структурата на произведенията динамика се внушава усещането за произтичащо от вътрешността завихряне, за вътрешно пулсиране, дори за произтекъл под повърхността взрив.