"Еквиваленти": Керамика, фотография, поезия и видео на Надя Текнеджиева в галерия "Васка Емануилова"

01.09.2023
Снимка 1

Галерия "Васка Емануилова" представя

Надя Текнеджиева

Еквиваленти

Oбекти и фотография

5 септември – 29 октомври 2023

Откриване: 5 септември 2023 от 18.00 часа

В настоящата изложба Надя Текнеджиева представя в одухотворени образи от порцелан и фотография своето разбиране за живота и за изкуството като душевен пристан.

Чрез наслояване на образи и символи от различни времена и активното визуално въздействие обектите пораждат многознaчни връзки, предразполагат към богатство от интерпретации. При визуалната игра между образа (като водещ елемент) и символа (като носител на памет) настъпва своеобразен процес на „обезвеществяване “, предметът или събитието загубват първоначалната си смислова натовареност и се превръщат от реален във фикционален образ, трансмисия от външния към вътрешния свят на човека.

Фини, изящни, елегантни, изчистени и изведени като форма, концепция и философия, творбите са разработени основно в три цвята – бял, черен и син. По повърхността на обектите, Текнеджиева нанася чрез различни графични техники и декоративни похвати своите лирично-меланхолични изображения, форми и причудливи структури, флорални мотиви и пейзажи, родени от реалността или създадени в авторовото въображение. А в подобните на съновидения фотографски отпечатъци, създадени на принципа на фотограмата чрез контактно копиране, облаците и въображаемите пейзажи се разкриват в характерния син цвят на медията.

Експозицията включва над 20 творби – керамични произведения, серия от фотографии, видео и поетични строфи, създадени специално за пространството на галерия „Васка Емануилова“

Надя Текнеджиева

Надя Текнеджиева завършва специалност „Живопис “в НУИИ „Илия Петров“през 2002 г. Продължава образованието си в Националната художествена академия – специалност „Керамика“, в ателието на проф. Божидар Бончев. През 2015 г. защитава докторската си степен, а от 2017 г. е главен асистент в спец. „Керамика“, НХА. Има четири самостоятелни изложби в София (галерия „Аросита“през 2022 и 2010 г.; галерия „Integrated Artists“, 2022 г.) и Пловдив (в рамките на Национални Есенни Изложби, 2019 г., куратор проф. Галина Лардева). Активно участва и в много общи художествени изложби в България, Китай, Дания, Хърватия и др. Носител е на трета награда в категория „Скулптура“от Националната изложба за изобразителни изкуства – Сливен 2021 г.. През 2010 г. е резидент в Cite des arts – Франция, Париж. Изявява се в областта на керамиката, фотографията, графиката, живописта и скулптурата. Живее и работи в София.

Изложбата се реализира по програма „Място за срещи“– платформа за съвременно изкуство и млади автори, инициативен проект на Софийската градска художествена галерия. Нейна основна цел е развитието на сцена за младо съвременно изкуство чрез изложби, дискусии, срещи и проекти, които изграждат среда на непрекъснат дебат и експеримент.

Куратор: Наташа Ноева

Дизайн на зали и рекламни материали: Надежда Олег Ляхова

 

Информация: Маргарита Енева, Връзки с обществеността

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.