„След войната“ - 29-то издание на Седмица на съвременното изкуство в Пловдив

06.09.2023
Снимка 1

9 септември 2023 от 18.00 да 20.00 часа

Галерия Капана, Пловдив

Куратор: Емил Миразчиев

С пърформанс „Пропаганда“ на руската артистка Олга Володина ще се открие 29-то издание на Седмица на съвременното изкуство, организирано от Сдружение „Изкуство Днес“. Откриването е на многозначителната дата 9 септември (събота) от 18 до 20 часа в галерия „Капана“ – едно от пространствата на Градска художествена галерия – Пловдив.

Кураторът Емил Миразчиев за избора на темата:

„Избрах темата на Седмица на съвременното изкуство с надеждата до септември войната да е свършила. Рано или късно това ще се случи. Ще има ли нова още по-унищожителна? Какви са превенциите или човечеството трябва да построи изцяло нови по-хуманни идеологеми, опиращи се на емпатия, съчувствие, любов?

Темата не касае само войната в Украйна, а войната като феномен за решаване на проблеми. Какви ще са последствията и най-вече каква ще бъде новата конструкция, която да предотврати подобни явления? В състояние ли е човечеството да изгради толкова жадувания мир, или това е една мечта, неосъществена хилядолетия?

Всички болки, които войната причинява, неизлечимите рани, разрухата, опустошението, духовната нищета и омразата, вкоренени дълбоко в обществото, ще намерят ли своето изцеление?

Какво се случва след войната? Обръщам се за отговори към приятели в лицето на поканените артисти:

Алла Георгиева (България/Украйна), Велизар Димчев, Група 7+1 (Илко Николчев, Йоханнес Артинян, Камен Цветков, Панчо Куртев), Димитър Келбечев, Емил Миразчиев, Жанна Кадирова (Украйна), Иван Иванов, Надя Генова, Наталия Залозная (Беларус /Белгия), Наташа Кюпова, Олга Володина (Русия /България), Севдалина Кочевска“

И още за изложбата от нейния куратор:

„Всеки автор различно откликва и рефлектира върху темата за войната. Силно въздействаща е работата на Жанна Кадирова от Украйна чрез символиката на  хляба. Тя е ярък представител на украинското съвременно изкуство, вече два пъти се представя на Венецианското биенале и творбата, с която участваше на биеналето, сега ще види и пловдивската публика. Интересно е също да се види как творци от Беларус (Наталия Залозная) и Русия (Олга Володина) интерпретират войната. Двете визуални артистки са активни участници в протести в своите страни срещу диктатурата и войната и са принудени да напуснат своите държави. Наталия Залозная сега живее в Белгия, а Олга Володина е в България и развиват център за подкрепа на украински бежанци в Банско. Наталия интерпретира темата за паметта, за силата на словото, представяйки един голям куб от пресовани страници на свои дневници, участва и с други вълнуващи произведения за войната, победата, смъртта.

Пропагандата е темата на пърформанса, който Олга Володина ще представи на откриването. И в своите творби тя засяга силата на манипулацията, която не свършва с края на военните действия. Свършва ли и кога войната – ироничен отговор дава голямоформатната живописна творба на Наташа Кюпова – карта на света с две-три незначителни златни петна по нея, маркиращи малкото държави, които досега не са водили войни.“

И макар концепцията на експозицията е да разглежда със средствата на изкуството общочовешките ценности в контекста на войната и мира, има и по-директна връзка със ставащото в Украйна. Емил Миразчиев представя инсталацията от реални светофарни тела, които светят в синьо и жълто. Може ли изкуството да спре военните действия?

Изложбата е с вход свободен и ще продължи до 05.10.2023г.

Проектът се осъществява с подкрепата на: Община Пловдив, Гьоте-институт и Национален фонд „Култура“ програма „Мобилност“.

Медийни партньори: BNT2, въпреки.com, Katra FM, Под Тепето, Капана.

„Седмица на съвременното изкуство“ е проект на Сдружение „Изкуство днес“, член на международната мрежа от немски културни общества в чужбина на Гьоте-институт.

 

Информация: Мариана Китипова, Връзки с обществеността, ГХГ - Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.