Посланията на Златю Бояджиев: Картини със съкровени внушения по повод 120 години от рождението на художника

11.09.2023
Снимка 1

Националната галерия представя

ПОСЛАНИЯ

120 години от рождението на Златю Бояджиев

14 септември 2023 – 7 януари 2024

Откриване: 14 септември 2023 от 18.00 часа

Двореца, пл. "Княз Александър I" 1

Под патронажа на г-н Румен Радев, президент на Република България и с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Селектираните произведения проследяват основните стилови и тематични линии в творчеството на художника до 1951, когато е поразен от тежък инсулт и получава парализа на дясната си половина, както и промените в живописния му изказ, след като отново започва да рисува, вече с лявата ръка.

Приказка, 1965, маслени бои, платно, 140 x 120 см, Национална галерия

Ако трябва да характеризираме с една дума забележителното с широкия си диапазон от теми, сюжети и пластически търсения изкуство на Златю Бояджиев, най-подходящата е послания. Трудно бихме могли да намерим картина, която да не излъчва съкровените внушения, извиращи от богатата душевност и житейска съдба на художника. Това е творчество на посланията за родолюбие и синовна привързаност, посланията за морал, чест и дълг, посланията за вечното и непреходното, посланията за волята на духа, за силата на характера и стремежа към уникалност.

В творчеството на Златю Бояджиев се съдържа обобщение на философския смисъл на живота, на връзката на човека с природата, на отношенията между хората. Без клишета, повърхностна наративност и назидателност. Понякога със своеобразна произволност на интерпретацията, която обаче не е артистична поза, а иманентна душевна нагласа. Той е изключително талантлив и витален живописец, който в картините си дори преобръща обичайната логика на времето, на пространството, на битието и на човешката природа.

В 12 зали на два етажа в Двореца са представени живописни платна, подготвителните ескизи към три от емблематичните сред тях - „Сватба в Брезово“ (1939),  „Брезовски овчари“ (1941) и „На нивата/След оран“ (1942), документални материали и фотографии, предоставени от наследниците на художника и от архива на СБХ. Включени са произведения от фондовете на Националната галерия, СГХГ, галериите в Благоевград, Варна, Видин, Габрово, Казанлък, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, Стара Загора и Ямбол, от наследниците на Златю Бояджиев, от Държавния културен институт към министъра на външните работи, ОББ и Литекс комерс и от частни колекции. В една от залите ще бъде прожектиран документалният филм „101 портрета“ (2006) на БНТ – Пловдив.

Кукери, 1974, маслени бои, платно, 140 х 216 см , Литекс Комерс

Пространственият дизайн е на Кирил Асс и Надя Корбут, графичният дизайн – на „Идея дизайн студио“. За посетителите на изложбата се предлага за първи път индивидуален аудиогид за 19 от експонираните картини с текстове на изкуствоведи от Националната галерия. Иновативният двуезичен продукт е разработен от „Наше наследство“. Двуезичният каталог към изложбата ще бъде представен в навечерието на рождения ден на Златю Бояджиев – 22 октомври. В програмата на изложбата ще бъдат включени турове с кураторите и презентация на главния  реставратор на галерията Милена Донкова за технологията на художника.

 

Репродукции от изложбата в Диаскоп

 

За контакт с кураторите на изложбата:

Боряна Вълчанова – 0889 515 330
Весела Христова-Радоева – 0879 834 041

Керван с камила, 1968, маслени бои, платно, 99 x 150 см, Собственост на наследниците

Информация: Национална галерия, Отдел "Връзки с обществеността"

Заглавнио изображение: Семеен портрет, 1967, (синът Георги, Златю Бояджиев, съпругата Цветана, дъщерята Рада), маслени бои, платно, 180 x 140 см

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.