След три поредни гостувания в Германия, галерия Аспект отново ще посрещне именития художник Илия Желев

16.09.2023
Снимка 1

Галерия Аспект представя

Илия Желев

изложба живопис

20 септември - 10 октомври 2023

Откриване: 20 септември 2023 от 18.00 часа

На 20 септември, по традиция, галерия Аспект отново ще посрещне именития художник Илия Желев след неговите три поредни блестящи гостувания в Германия - Хановер, Хамбург и Берлин. Той ще представи двадесет и една от най-новите си творби, сред които класически живописни платна, портретни колажи и такива с нюйоркска тематика.

Акцент в експозицията ще бъдат два големи колажа със смола и моден сюжет, които несъмнено ще приковат интереса на любителите на модерното изкуство.

Изложбите на Илия Желев в галерия Аспект винаги са привлекателни за ценителите на смелите, експресивни и ярки цветни композиции. Повлиян в творчеството си от класическата модерна европейска живопис и от българския фолклор, художникът успява да постигне в картините си невероятен колоритен интензитет, с което въздейства изключително силно върху зрителите.

Илия Желев 
 
Илия Желев е роден на 20 юли 1961 г. в град Пловдив. Завършва Художествена гимназия в гр. Смолян и специалност „Живопис“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. За кратко работи като учител в Училището по приложни изкуства в Трявна, след което е художник на свободна практика. Живее и работи в Пловдив.

През годините Илия Желев е реализирал десетки самостоятелни изложби в страната и чужбина, като е особено популярен в Германия, Австрия и Швейцария. Негови картини са собственост на частни колекции в България, Германия, Австрия, Швейцария, Франция, САЩ, Канада, Нова Зеландия , Великобритания, Турция.

Илия Желев работи в сферата на абстрактната живопис със свой собствен разпознаваем стил. В творчеството си е силно повлиян от една страна от българския фолклор, а от друга от класическото модерно европейско изкуство.

 

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 

Илия Желев в Диаскоп

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

     Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.