Иван Кьосев и "Изкуството да изрисуваш книга" — слово, допълнено с рисунки

20.09.2023
Снимка 1

Националната галерия представя

Иван Кьосев

Изкуството да изрисуваш книга

20 септември – 31 декември 2023

Квадрат 500

Етаж 4 - ново крило на сградата

Магично е изживяването да се докоснеш до писаното слово, но още по-вълнуващо е да го допълниш с рисунки. В изкуството на илюстрацията текст и образ вървят ръка за ръка, затворени между кориците на книгата.

Иван Кьосев (1933-1994) е сред емблематичните художници, посветили творческата си енергия и талант на илюстрацията, книжното оформление и шрифта. Роден в Бургас, той завършва Художествената академия в София със специалност „Илюстрация” през 1957 при проф. Илия Бешков. Иван Кьосев създава редица запомнящи се образи, останали запечатани в съзнанието на читателите от различни възрасти. В неговите илюстрации личи изключителна прецизност на изпълнението, афинитет към детайла, внимание към текста и богато въображение.

Илюстрация към „Железният светилник” от Димитър Талев, линогравюра, 1988

В някои от рисунките си много често художникът побира целия литературен текст в малкото по размери композиционно поле. По много деликатен и изкусен начин той  преплита иконографски модели, детайли, въвличащи ни в описаната в текста епоха или пък закачливи атрибути, характерни за времето, в което са създадени илюстрациите. Цялото това многообразие е поднесено на любознателния читател в цвят или  в черно и бяло по начин, по който той да усети удоволствието на илюстратора при създаването на неговите произведения.

Погледнати от дистанцията на времето, илюстрациите на Иван Кьосев са актуални и днес, носят мил спомен от отминало време и наслада от досега ни с литературните  произведения.

Куратор на изложбата: Д-р Таня Станева (0879 254 178)

Илюстрация към приказката „Как гарджето стана певец” от Светослав Минков, темпера върху картон, 1975

 

Информация: Национална галерия, Отдел "Връзки с обществеността"

Заглавно изображение: Илюстрация към „Приказки” от Братя Грим, туш върху кредов картон, 1963

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.