Четвъртото издание на Международното биенале на стъклото 2023 представя автори от 48 държави

02.10.2023
Снимка 1

Националната галерия и

Сдружение АРТ РЕАЛ K.Л.М.

представят

Международно биенале на стъклото 2023

6 октомври – 3 декември 2023

Квадрат 500

Международното биенале на стъклото, утвърдило се като едно от най-мащабните арт събития у нас, в своето четвърто издание представя под надслова „Заедно“ автори от 48 държави – в Квадрат 500, галерия „Средец“ на Министерството на културата и галерия „УниАрт“ на Нов български университет.

Основната изложба е разположена в Квадрат 500. Сред авторите в нея е чешкото дуо Станислав Либенски (1921 – 2002) и Ярослава Брихтова (1924 – 2020) – учители и приятели на арт директора на биеналето Константин Вълчев, както и техният сънародник Вацлав Циглер. Акцент в изложбата е осъщественото с подкрепата на посолството на кралство Нидерландия в София представяне на нидерландски художници, селектирани от куратора Хан де Кльойвер – член на международното жури.

Константин Вълчев, България, Златна светлина, 2018

И през настоящата година гостуват автори от италианската (муранска) школа в художественото стъкло. Благодарение на съдействието на Италианския културен институт в София, с пластика, напомняща разточителното рококо, участва един от световноизвестните италиански майстори – Лучо Бубако, както и изкусната бижутерка Катерина Дзуки. Тяхна съвместна творба беше показана на предишното издание на биеналето.

Чешката манифактура за стъкло Бома/Bomma показва отличени автори в организирания от нея ежегоден световен конкурс по студена обработка на стъкло GCWC, провеждан в град Светла над Сазава, Чехия.

В рамките на изложбата, на 6 и 7 октомври, традиционно ще има и лекционна програма с гостуващи участници в биеналето.

Петр Хора, Чехия, DOMUS, 2021

Галерия „Средец“ ще бъде домакин от 17 октомври до 3 ноември на пътуваща изложба на унгарски майстори на стъклото, наречена Glassification.hu и организирана от Министерството на външните работи и външноикономическите връзки на Унгария. Изложбата в галерия „УниАрт“, озаглавена „Началото“, от 31 октомври до 30 ноември ще представи работи на студенти и преподаватели от департамент „Стъкло“ във Факултета за изящни изкуства на Анадолския университет и ателието по стъкло в Нов български университет, създавайки основа за бъдещо сътрудничество между двете висши учебни заведения.

Хан де Кльойвер, Нидерландия, Илюзия за лекота 2022

Почитателите на изкуството от стъкло, които нямат възможност да посетят изложбите и лекциите на живо, ще могат да ги проследят във виртуалното пространство, благодарение на предоставената от Лаунджи/Lounjee платформа IBG Connect.

Пълната програма на Международното биенале на стъклото може да бъде видяна тук.

За допълнителна информация: Константин Вълчев, 0876 761 202

В ПАМЕТ НА Станислав Либенски и Ярослава Бриктова, Чехия, Глава с кръгло око 2006

 

Информация: Национална галерия, Отдел "Връзки с обществеността"

Заглавно изображение: Лучо Бубако, Италия, "Ангел, сатир, нимфа", 2017

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.