"Силуети": Жената като символ на несравнима красота и нежност в изложбата на скулптора Венцислав Марков

04.10.2023
Снимка 1

Арт галерия Ларго представя

Венцислав Марков

Силуети

изложба живопис и скулптура

05 - 24 октомври 2023

Откриване: 05 октомври 2023 от 18.30 часа

От 05-ти октомври 2023 година галерия Ларго ще представи за пореден път със самостоятелна изложба варненския скулптор Венцислав Марков. Експозицията е озаглавена „Силуети” и в нея награденият с приза "Художник на десетилетието 2008 - 2018 на Галерия Ларго" автор ще се представи с живопис и скулптура. Освен пластики от бронз, камък и дърво, Марков е създал серия от картини, илюстриращи и подкрепящи разработената в скулптурите тема.

Настоящата изява на Венци е пълен контрапункт на последната му изложба „Материя и време“ в галерия Ларго преди две години, когато в експозицията преобладаваха изключително символите на мъжкото начало, темите бяха свързани с борбата, израстването, съревнованието, а енергията в творбите беше мощна и експлозивна. В настоящата изложба Венцислав се е впуснал в изследване на жената, в разучаване и интерпретиране на нейните състояния на духа, които определят и материята в творбите. Художникът споделя, че за цялата си артистична кариера е създал не повече от 4-5 скулптури, интерпретиращи женската фигура. Сега с един замах той отстранява този „пропуск“. Защото в изложбата зрителят ще види само женски фигури – както в скулптурите, така и в живописните творби.

Жените са източник на несравнима красота, нежност и вдъхновение. Те носят в себе си огромен потенциал и сила да променят обществото и да го направят по-добро място. Женската красота е вдъхновявала художниците откакто свят светува. При Марков това вдъхновение се е изразило чрез една сериозна серия от скулптури, 19 на брой и живописни творби. Художникът споделя, че е започнал работата по изложбата, отдавайки се в началото на детайла и визуално по-прецизната интерпретация на женското тяло, но с всяка следваща скулптура е намалявал все повече и повече конкретиката и детайла и е използвал все по-експресивни подходи в обработката на материала. В този експеримент той е воден не само от идеята си за преминаване от простота и точност в естетиката към обобщение и маркиране на детайлите, но и от самият си начин на работа като творец. Всички ценители, следящи неговата кариера и развитие, знаят много добре, че варненецът е изключително въздействащ точно с експресивния си, насечен, фрагментиран пластичен изказ. При Венцислав скулптурите са като един насечен, накъсан, забързан, енергичен взрив от емоции. В пластиките от настоящата изложба ще открием една плавна, деликатна нежност и преклонение към женската красота в мраморната скулптура „Състояние I“, в скулптурата от дърво „Състояние II“, в бронзовите пластики „Тя“, „Докосване“. В друга част от творбите ще усетим една жива, енергична, пълна с движение интерпретация, като в „Хармония“, „Полет“, „Танц I“ и „Танц II“.

Очакваме ви на откриването с участието на автора на 05 октомври 2023, от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго, Варна, ул. Хан Крум 8.  Изложбата продължава до 24 октомври 2023.

Информация: Нели Вълчева, галерия Ларго, Варна

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.