Съзерцание и размисъл за красивото в живописната изложба на Здравка Василева в галерия Аспект

05.10.2023
Снимка 1

Галерия Аспект представя

Здравка Василева

изложба живопис

11 - 31 октомври 2023

Откриване: 11 октомври 2023 от 17.00 до 19.00 часа

На 11 октомври галерия Аспект посреща със самостоятелна изложба талантливата Здравка Василева – художник с поглед, насочен към хармонията и красотата и в живота, и в работата си.  

За настоящото си представяне при нас Здравка споделя:

„Художникът има привилегията да създава пространство и време извън реалното. Красотата и хармонията винаги си били стремеж и ценност на човека - и в живота, и в изкуството. Съвременният свят обаче и изкуството днес като че ли се дистанцират от думата красиво. Времето, все по-забързано и припряно, ни подсказва, че съзерцанието, наблюдението и вътрешното преживяване са ни нужни.

Картините в изложбата предлагат „среща“ на съзерцание и размисъл за красивото, смисленото, възвишеното...  Вярвам, че изкуството не трябва да е лишено от тях, защото те са тези, които винаги препращат към една друга реалност и метафизичност. Всяка картина е „монолог“ на художника за това, обръщаме ли достатъчно внимание на онези детайли около нас, които ни дават спокойствие, пълноценни изживявания и ни зареждат духовно и сетивно. Какво е за нас красивото и къде го откриваме? В изящната женската фигура, гледката през прозореца, светлината и отражението в огледалото, в нощта и музиката, която слушаме.

Красивото в картината всъщност е внушението, което художникът успява да създаде, редуцирайки буквалното от натурата с хармонично и балансирано присъствие на цвят, рисунка, технология, разбира се и с част от своята силна творческа енергия да създава пространства на преживяване.“

Изложбата се открива на 11 октомври между 17.00 и 19.00 часа и ще бъде на разположение в галерията до 31 октомври 2023 г.

 

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

     Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.