Не погребвай сърцето ми тук: Николас Макартър търси спасение в привидно неблагоприятна среда

09.10.2023
Снимка 1

Структура отворени прозорци #4

Николас Макартър

Не погребвай сърцето ми тук

11 октомври — 28 октомври 2023

Откриване: 11 октомври 2023, 18.00-20.00 часа

От тъмните улички до затрупаната с боклуци пустош - Николас Макартър търси спасение в привидно неблагоприятна среда.

Практиката му обединява различни компоненти: специфично осветление и звук, костюми и самоделен реквизит, както и отпадъчни материали. Тези елементи се комбинират, създавайки перформанси, видеоклипове и инсталации.

Николас Макартър е четвъртият резидент по програмата „Отворени прозорци“, който с видеоинсталацията “Don't Bury My Heart Here” обръща вниманието на зрителите към обекти, които те съзнателно или не се опитват да не забелязват – в случая това е боклукът. Филмът в две части разказва историята на самотен герой, който изследва пустошта на града с помощта на самоделно устройство, което улавя честотата на гласовете на изхвърлените предмети. Тези предмети споделят своите истории, създавайки фрагментарен разказ, който разсъждава върху съдбата им. Облечен в стари дрехи, Макартър излиза на улицата, за да се присъедини към своите герои, които често са изгубени или търсят нещо, препускайки покрай нищо неподозиращите хора или бягайки от бездомни кучета. Самотните търсения на героя са съпроводени от чувство на тревога и несигурност, което сякаш отговаря директно на градската среда.

Работите на Николас Макартър напомнят странните видео творения, които могат да се намерят в интернет. Нарочно използваните аматьорски стил и любителски елементи помагат да се разкрие искреността и крехкостта, както на художника, така и на неговите персонажите. Той представя филмите си като реални артефакти, сякаш са направени от един от неговите герои.

***
Николас Макартър е визуален артист, живеещ между Лондон и София. Завършва Кралския колеж по изкуствата в Лондон. Първоначално се занимава с живопис и работи интензивно с видео и инсталация, а след това завършва Централния колеж по изкуства и дизайн „Сейнт Мартин“. Творбите на Макартър са показвани в галерии и на фестивали в Обединеното кралство и в различни страни по света.


Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ЧАСТНИ КУЛТУРНИ ОРГАНИЗАЦИИ“.
Арт мениджър: Нана Мелконянц

 

Информация: Марина Славова, +359 890 116 300, [email protected]

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.