Ара Гюлер - фотографът на върха и низините

12.10.2023
Снимка 1

Ara Güler, 1974, Photograph: Imogen Cunningham, Copyright: Ara Güler Archives and Research Center

Ара Гюлер, роден в Истанбул, започва своята фотографска кариера в градския вестник Yeni Istanbul през 1950 г. Продължава за турския всекидневник Hürriyet, а оттам към международни вестници получавайки световно признание. При срещата си с Анри Картие-Бресон в началото на 60-те Гюлер се присъединява към Magnum Photos и остава близък с мнозина в агенцията до смъртта си на 90-годишна възраст. По време на кариерата си Гюлер снима множество известни художници и политически фигури. И все пак за всички, именно неговите емблематични и на моменти романтични черно-бели снимки на родния му град, неговите жители, улици и докове са считани за най-великото му дело.

Музеят„Aрa Гюлер“ и „Архиви и изследователски център Aрa Гюлер“ са създадени в резултат на партньорство между Ара Гюлер и Доуш груп. Мисията на музея „Aрa Гюлер“ е да споделя многостранната артистична идентичност на Гюлер, вдъхновяващия живот и ценни архиви с възможно най-широка публика чрез местни и международни изложби, публикации, събития и сътрудничества.

Beyoğlu, 1955 Photograph: Ara Güler / Copyright: Ara Güler Museum

Центърът работи за запазване на архивите на художника в структурата, създадена по време на живота му и предаване на наследството му на бъдещите поколения. В допълнение към неговия фотографски архив, колекцията включва фотоапарати, оборудване, книги, дневници, кореспонденция, лични вещи и произведения на изкуството. Архивният и изследователски център „Aрa Гюлер“ извършва дигитализацията, индексирането, класифицирането, консервацията и реставрацията на архивите.

Изложбата се открива на 13 октомври в ГХГ Пловдив, зала Капана от 18.00 ч.

Изложбата се организира от Пловдивско фотографско средище в партньорство с Генерално консулство на Република Турция в Пловдив, музея "Ара Гюлер” и “Архиви и изследователски център  Ара Гюлер” в Истанбул. Спонсори": Фотосинтезис, Фактор БГ и Рамада  Уиндам, Пловдив Тримонциум.

Информация: Мариана Китипова, Връзки с обществеността, ГХГ - Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.