Дискусия на тема „Спортът като философия за живота“ в Народна библиотека „Иван Вазов“, Пловдив

27.10.2023
Снимка 1

Покана за участие в дискусия в Пловдив със съдействието на Френския институт в България

Тема: „Спортът като философия за живота“

28 октомври 2023 (събота), от 11:00 до 13:00ч.

в Народна библиотека „Иван Вазов “, Конферентна зала

Дебатът е отворен за широката публика.

Вход свободен. Осигурен е превод на френски и на български език.

В дебата ще участват френските специалисти по психология и съвременна философия на спорта Жил Льокок (Директор на Институт „Пиер дьо Кубертен, Париж) и Бернар Андрийо (Университет „Рене Декарт“, Париж – Сорбона).

Двамата автори ще дебатират с д-р Евелина Варджийска (Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Модератор: д-р Боряна Ангелова-Игова, НСА „Васил Левски“, съставител на антология „Съвременни френски философи за спорта“. С участието на преводачката на книгата Мария Стоева.

Събитието дава уникалната възможност да се срещнете на живо с учени философи, които ще проследят българската следа във френската философия в лицето на Юлия Кръстева и Цветан Тодоров и в тази сложна философска материя ще открият спорта като житейска философия.

В Пловдив срещата се организира съвместно с издателство „Жанет 45“, Народна библиотека „Иван Вазов“, Философско-исторически факултет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и „Клуб за ентусиазъм и професионализъм, диалогично пространство за учители по философия, гражданско образование“. Част е от есенната програма на Литературен фестивал Пловдив чете 2023 и Календара на културните събития на Община Пловдив и е подкрепено от Министерството на образованието и науката.

Събитието е трето от серия дебати: На 26 октомври от 12:00 ч. се проведе конференция във Френски културен институт в София, зала Славейков, а на 27 октомври в Националната спортна академия „Васил Левски“ от 11 ч. в Музея на спорта се организира втора конференция на тема актуалността на олимпийските ценности. 

Повече информация на страницата на Френски институт в София.

 

Информация: Гергана Георгиева, Жанет 45

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.