На празника на Народните будители галерия Аспект открива изложбата на Ангел Гешев "В мен..."

27.10.2023
Снимка 1

Галерия Аспект представя

Ангел Гешев

В мен...

изложба

1 - 21 ноември 2023

Откриване: 1 ноември 2023 от 16.00 до 19.00 часа

На празника на Народните будители, 1 ноември, в галерия Аспект откриваме за пръв път самостоятелна изложба на известния пловдивски художник Ангел Гешев. Обединени под мотото „В мен...“, в експозицията са представени тридесетина нови творби, които пловдивчани ще видят за пръв път. Разнообразни по формат, картините са изработени със смесена техника – живопис, графика, колажи, като някои са върхо платно, други върху фазер или върху каширан картон, а богатството на техники, композиции и цветове е категорично доказателство за майсторство и творческа мощ.

Настоящата изложба на Ангел Гешев е много лична като мисъл и преживяване: „Нещата, които са в мен и които произлизат от мен – това съм се опитал да внуша. Търсенията, борбата с платното, с цвета; мислите, които се опитвам да предам -  всичко това съм аз,  всичко е в мен и всичко е от мен, затова нарекох изложбата си „В мен...“, едно загатване, но и обобщаване на творческия процес.“ 

В експозицията присъстват картини от цикъла „Скални рисунки“, впечатлява и се откроява серията от шест големи хоризонтален формат творби „Небесни кораби“, която най-добре характеризира стилистиката на цялата колекция, а с  подкрепата от по-малки по размер платна, затвърждават категоричността и силата на творбите. Друг акцент в изложбата е показването за пръв път пред публика на „книгите“ на Ангел Гешев.  Използвайки части от стари, над двеста годишни дървета, той оформя „нещо като книга, нещо като икона“, в чиято вътрешност са вградени платна, каширани върху дървото и изрисувани с типичната негова смесена техника. Интригата тук е, че закупувайки такава „книга“, художникът се ангажира да добави за клиента лични глаголически символи, превръщайки я в негова персонална приносима икона.

Откриването на изложбата е на 1 ноември, сряда, между 16.00 и 19.00 часа в присъствието на автора и ще бъде на разположение в галерията до 21 ноември.  

 

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

     Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.