Варненският художник Христо Христов гостува в ГХГ Пловдив с живопис и скулптура

01.11.2023
Снимка 1

От 3 до 23 ноември известният художник от Варна Христо Христов ще представи пред пловдивска публика своя самостоятелна изложба живопис и скулптура.

Откриването е на 3 декември от 18:00 ч на първия етаж в Залите за временни експозиции на ул. Княз Александър I №15.

Изкуствоведът Пламена Димитрова-Рачева отбелязва за автора:

Христо Христов е творец, който владее универсалното внушение и сетивното въздействие на пластичната форма и на цвета. Той работи паралелно в областта на живописта и на скулптурата, като постига една обща естетическа платформа на изобразителния си език.

Превърнал бялата повърхност на живописното платно в лично живописно пространство, той с нежност и експресия, с изящност и със замах наслагва пласт върху пласт в цветове образи от емоционалната си памет. Това са сведени до абстракция сетивни представи от истории, изживени в спомен, представи от разкази, разтворени в съзнанието и пренесени през времето като смътни възпоменания. Те са видими и осезаеми чрез багрите, положени транспарентно или плътно, в постигната с майсторство съзвучна хармония от линии и цветни петна. Абстрактната композиция се развива върху фон от прозрачни цветни зони в нежни цветове и това предава живописна драматургия в цялостното изображения. Линиите ограждат в контур цвета, маркират движение, фигура, ритъм и пораждат в представите фигурални асоциации. Наглед абстракциите на художника са безпредметни - първото впечатление е, че са някакви  небесни цветни воали, които като облаци лягат в откритото пространство. Ярките багри влизат в контраст между  студени и топли петна, умиротворяват се в неутралните велатури на сивите и синкави нюанси и се срещат с летящите силуети на човешките духове. 

Хвърчило, 44х45х13, бронз

В скулптурата светът на Христо Христов е ясен и монументален, независимо от камерните размери на бронзовите му пластики. Без да е повествователен или философски, неговият визуален език е изискан, привлекателно странен в своята знаковост и значим в общочовешките си значения. Бронзовите му пластики са носители на духовна памет, защото в тях има проявен онзи древен култивиран усет за форма и обем, който ги превръща в нов тип идолна пластика. В нея символиката запазва древният си смисъл, но емоционалните й кодове, като при нов музикален аранжимент, въздействат модерно и близо до нашата чувствителност. В тези привидно спокойни, но вътрешно напрегнати форми има нещо красиво и изящно, нещо веществено и първично, има нещо магично, което силно ни въздейства и вълнува. 

Като съдържание и в пластиката, и в живописта си художникът черпи теми от живота, такива, каквито той ги е открил и преживял – теми, разказващи за възторг и страдание, за болка и надежда. Без да напуска фигуралността, но винаги движейки се между абстрактното и символичното, било във форма или цвят, художникът търси духовното въздействие на творбите си.

Тишина, 100х120, акрил/платно

Христо Христов

Художникът е роден на 22 май 1963 г. във Варна. През 1982г. завършва Специализирано училище за художествена обработка на камък в с. Кунино. А през 1994 г. се дипломира със специалност Скулптура в Националната художествена академия в София в класа на проф. Димитър Бойков. От 1994 г. е член на СБХ.

От 1995 г. излага творбите си в галерия Georg на остров Зюлт, Германия.

Той е автор на следните скулптурни награди, които изработва ежегодно:

- „Спортен Икар“ на Фондация „Български спорт” (от 1997 до 2022)

- Международната федерация по борба FILA (от 2010)

- Баскетболен клуб „Спартак” – Москва (от 2008)

- Европейската федерация по баскетбол FIBA (от 2006)

Автор е на монументална пластика, експонирана в „Музей на открито“ на площад „Атлантическа солидарност“ до ГХГ - Варна (2019).

Скулптурата му „По-високо от слънцето” става символ на курорта „Златни пясъци” (2006). Изработва монументалната пластика, поставена в двора на НМУ „Любомир Пипков”, София (2003).

Участва в редица международни скулптурни симпозиуми у нас и в чужбина, както и в обща изложба в сградата на Европейския парламент в Брюксел (кабинет на еврокомисаря по разширяването на ЕС г-н Гюнтер Ферхойген) през 2002 г.

Между 1994 и 2023 година има 40 самостоятелни изложби с живопис и скулптура в редица градове в България, както и в Германия, Франция, Чехия, Австрия, Нидерландия, Норвегия. Участва в множество български и международни колективни изложби.

Носител е на следните отличия:

2020 – Награда на Журито в Биенале на малките форми – Плевен

2015 – Награда от Първи независими награди за Култура – Варна

2010 – Първа награда на конкурс „Регионални награди Алианц България за скулптура”

2010 – Първа награда от Биенале на малките форми - Плевен

2006 – Първа награда в Симпозиум по скулптура „Море от форми“, курортен комплекс “Златни пясъци”.

2000 – “Златно перо” за принос към българската култура

Отражение в сиво, 60х60, акрил/платно

 

Информация: Мариана Китипова, Връзки с обществеността, ГХГ - Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.