Странни сюжети от сливане на въздух и вода в "МЕХУРИ, издишване" на художника-фотограф Нели Гаврилова

06.11.2023
Снимка 1

10 — 29 ноември 2023

Изложбата "МЕХУРИ, издишване" на Нели Гаврилова ще бъде показана в Постоянна експозиция "Мексиканско изкуство" към Градска художествена галерия – Пловдив, ул. "Артин Гидиков" №11, Стария град

Oткриване: 10 ноември 2023 от 18.00 часа

Нели Гаврилова е едно от водещите имена в съвременната артистична фотография. Нестандартни решения, перфектно владеене на композицията, категоричен майстор в портретната и актовата фотография. Автор е на 21 самостоятелни фотоизложби в България и чужбина. Нейни фотографии са собственост на Национална художествена галерия - София, Градска художествена галерия - Пловдив, както и на различни частни колекции. Носител е над 20 престижни награди от национални и международни биеналета и конкурси

"МЕХУРИ, издишване"

Художественият експеримент „Мехури, издишване“ проследява реакциите на потопени във вода хора, като документира мига на рязко издишания от тях въздух. Сливането на въздуха и водата създават странни приказни сюжети, една сюрреална бълбукаща феерия от цветни мехури, в която всичко е непредсказуемо. Именно тук,  в това  нетипично  и ограничено от мен пространство, действието за секунди достига кулминация. Реакциите са неочаквани и непредсказуеми. Някои от участниците реагират стоически с ирония и насмешка, сякаш застинали във вихъра на детските илюзии. Други, издишвайки, се борят с границите на собственото си съзнание, изхвърляйки с облекчение  страховете си в безкрая на водата, а тя е всичко, което сме и което не сме.

Издишаният облак въздушни мехури е изчистеният вариант на алтернативата на днешния живот. Мехури, пълни с цветни сънища и удовлетворение,  или с невъзможни битки  и посредствена умора. Инсценирана реалност, в която човешката същност има възможност да се докосне за миг до осъзнаването колко би струвало да бъдеш свободен. Макар и в друг свят.

Нели Гаврилова

Албум с фотографии в Диаскоп

Информация: Мариана Китипова, Връзки с обществеността, ГХГ - Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.