„Виждаме Украйна/We see Ukraine“ отвъд новините: Артисти, обединени от мисията да покажат силата и надеждата на хората, които живеят в Украйна

10.11.2023
Снимка 1

ГХГ Пловдив представя

Виждаме Украйна/We see Ukraine

15 ноември - 5 декември 2023

Откриване: 15 ноември 2023 от 18.00 часа

На 15 ноември от 18 часа на втория етаж в Залите за временни експозиции към Градска художествена галерия – Пловдив (ул. „Княз Александър I“ №15) ще се открие международната изложба „Виждаме Украйна/We see Ukraine“. Експозицията събира 6-ма артисти от България, Хърватия и Украйна, обединени в мисията да покажат силата и надеждата на хората, които живеят в Украйна, тези, които са отвъд новините.

Участват:

Ирина Ворона (Украйна), Михайло Барабаш (Украйна), Анна Стоева (България), Игор Грубич (Хърватия), Дария Пугачова (Украйна/България) и Олга Филончук (Украйна/Германия).

Пърформънс:

Дария Пугачова

През стената

15 ноември 2023 от 18.00 часа

Само в деня на откриването можете да видите и участвате на живо в пърформънса на Дария Пугачова „През стената“, който ще започне в 18:00.

„WE SEE UKRAINE“ е съвместен проект за визуални и сценични изкуства, който пресъздава различните отпечатъци и емоции на хората, които живеят във война в Украйна. Проектът се базира на опита на обикновени украинци: бежанци или хора, които вече са успели да се завърнат по домовете си или в това, което е останало от тях.

Изложбата дава възможност да усетим палитра от различни емоции и чувства на един народ, който не само е народ във война, а народ, съставен от отделни хора, всеки от които продължава да търси и намира сили да се надява, да се бори, да мечтае и просто да живее по време на една война, която продължава без толкова нужния на човешката психика краен срок.

Какво дава на хората сила, надежда, гориво да продължат? Какво е да си обикновен човек, извън бойното поле, но поставен в ситуация, която изисква героизъм? Героизъм да си позволиш да изпитваш съвсем нормални човешки емоции и чувства, да имаш силата да запазиш човешкото в себе си.

Една изложба, която ни връща почти две години назад и ни показва, че войната все още съществува и продължава и то извън новинарския шум.

През февруари тя ще бъде показана и в София.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на програма Творческа Европа на ЕС и Национален фонд “Култура”. Водещата организация в изложбата е Tanuki Films, а партньори са хърватската продукционна къща Eclectica и украинският Lviv Tourism Development Center.

 

Информация: Мариана Китипова, Връзки с обществеността, ГХГ - Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.