Валентин Калинов в Пловдив по покана на Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ и издателство Жанет 45

14.11.2023
Снимка 1

На 14 ноември 2023 г. от 14:00 часа в актовата зала на Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ – Пловдив ще гостува Валентин Калинов – философ, университетски преподавател, писател.

„Човешкото съществуване между трагедията и комедията” ще бъде тема на дискусията. Това е втората среща от планираните инициативи в Дейност: Обновяване и осъвременяване на училищната библиотека по НП „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“ на МОН.

На 7 ноември 2023 г. гост на гимназията беше една от най-известните и четени български писателки – Теодора Димова. Ученици от 12-те класове се запознаха с дъщерята на Димитър Димов и нейното творчество; поговориха за писането като творчески акт и посланията на романите „Майките“ (заложен в програмата по БЕЛ) и „Поразените“; за колизиите в семейството и обществото, за личните човешки драми и др.

Валенти Калинов също е и гост на Литературния салон Spirt & Spirit отново на 14 ноември, по традиция във вторник, в 19:00 часа в клуб Петното на Роршах.

Модератор: Стефан Русинов.

За книгата

"Първоначално исках да напиша книга за унищожението на човека. Когато започнах да пиша, от унищожението на човека не остана много. Останаха, по-точно казано, тези неща, тоест всички последни неща. Само за тях си струва да се говори, и за нищо друго. Някои от главите в тази книга са посветени на детството, други на проблемите на семеизпразването у човека, трети на това, което се нарича любов. Също и на онова, което се сънува денем и нощем. Всички до една, разбира се, са посветени на смъртта, защото писането е разговор с мъртвите. А и без това мъртвите са навсякъде." (В.К.)

За автора

Валентин Калинов (1992) е роден в Силистра. Завършва философия и психология в СУ „Св. Климент Охридски“. Преподава, превежда хуманитарна литература, пише. „Всички последни неща“ е първата му книга. 

 

Информация: Гергана Георгиева, Жанет 45

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.