Алхимия в "Органична формула" на Валентина Шарра в галерия Структура

17.11.2023
Снимка 1

Галерия Структура представя

Валентина Шарра

Органична формула

23 ноември 2023 — 10 януари 2024

Откриване: 23 ноември 2023 от 18.00 до 20.00 часа

В изложбата Валентина Шарра продължава изследването на формулите – тези кратки условни изрази, прилагани в науката, за да онагледят връзките между елементите и по този начин да структурират познанието. Шарра извежда научните конструкции отвъд конвенционалното им значение и ги разширява до експресивни и семантични измерения. Като използва символи, репрезентиращи абстрактни понятия, тя създава органични формули, надхвърлящи научната стойност и посочващи фините природни зависимости, които са в основата на света.

Валентина Шарра. Органична формула, 2023

Изложбата се развива в две основни линии: създаването на нови органични формули, способни да обяснят реалността чрез използване на творчески подход към знанието, и изследването на символни скулптури, имащи за цел да изразят добре познати понятия и явления, част от съвременния ни живот, които все още нямат общо разпознаваема визуална репрезентация. Шарра навлиза в богатата история на символите, като прави паралели между древната философия, сакралната геометрия и съвременните художествени изразни средства, изследвайки ролята им за разбирането на хармонията на Вселената.

Валентина Шарра. Органична формула, 2023

В тази поредица от творби Шарра остава вярна на своя скулптурен език, който следва определена алхимична логика. При нея цялостното въздействие на обекта се изгражда не само от формата му, но и от комбинацията от материали и текстури, връзката им с първичните елементи (земя, огън, вода и въздух) и символичната им употреба. Сливайки фантастичното и въображаемото с научни и физически изследвания, нейните скулптури вдъхват живот на видимите нереалности, които се материализират и са принудени да се подчинят на същите природни закони като нашите тела, което ги прави съотносими и разбираеми. По този начин Шарра набляга на способността на скулптурата не само да отразява реалността, но и да формира и направлява начина на мислене, променяйки възприятието ни за заобикалящата среда и допринасяйки за общото творческо познание.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

 

Валентина Шарра в Диаскоп

Информация: Марина Славова, +359 890 116 300, [email protected]

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.