Луксозен албум с репродукции на именития Милко Божков с представяне в СГХГ

29.11.2023
Снимка 1

29 ноември 2023 от 18.00 часа

Зала №1 на СГХГ

В края на месец Ноември на българския книжен пазар ще се появи луксозен албум с репродукции на един от най-талантливите съвременни български художници – Милко Божков.

Изданието е част от поредицата „КЛАСИЧЕСКИ И СЪВРЕМЕННИ БЪЛГАРСКИ ХУДОЖНИЦИ“ на издателство МЕТОДИЕВИ КНИГИ („Четириевангелие на цар Иван Александър“, „Златна книга – Икони от България“, „Салонът на природата“ и др.) и ще бъде представено на 29.11.2023 г. от 18.00 ч. в зала №1 на Софийска градска художествена галерия.

В луксозното двуезично издание (български и английски) с колекционерски формат 28,5х28,5 см. и обем 240 страници са включени 135 от най-представителните творби на художника, като внимателния подбор е направен от Борис Христов и Методий Петриков.

В албума са включени текстове на изкуствоведите Елица Терзиева, Румен Серафимов и Красимир Илиев, както и на Борис Христов, Милко Божков и Методий Петриков. Подборът на картините проследява хронологично развитието на художника от ученическите му години в Художествената гимназия - София, през Националната художествена академия и последвалите ги изключително продуктивни периоди на ателиетата в енигматичната фабрика „Вулкан“, творческото ателие в Париж през 1982 г. и ателието в с. Стефан Стамболово, където Милко Божков твори през последните повече от две десетилетия.

ПЪТЯТ ЗА ПОЛСКИ СЕНОВЕЦ, 2018, маслени бои върху платно, 54 х 100 см, частно притежание

Заедно с великолепния албум и в продължение на създалата се вече традиция, издателство МЕТОДИЕВИ КНИГИ предлага на изявените ценители на изкуството, лимитирана серия от авторски giclée отпечатъци на 15 картини на Милко Божков върху 100% архивна памучна хартия Hahnemühle/William Turner.

А за най-вдъхновените почитатели на  творчество му са подготвени единични giclée принтове-уникати върху 100% архивна памучна хартия Hahnemühle/Museum Etching, като в допълнение към изключителното качество на giclée арт принтовете, Милко Божков собственоръчно е дорисувал някой от принтираните елементи върху памучната основа, а на места е добавял нови, използвайки маслен пастел, акрилни бои, акварел, цветни моливи, туш и дори везмо, превръщайки по този начин всеки от дорисуваните принтове в напълно нов оригинал, с доразвита и обогатена първоначална идея.

Уникалните giclée принтове с дорисуване ще бъдат представени първо в самостоятелна изложба „РЕТРОРЕПРО – 2“ в галерия АРТЕ на 30.11.2023 г., а след това ще бъдат предложени за продажба.

В ЗДРАЧА, 2014, маслени бои върху платно, 50 х 60 см, частно притежание

 

Наименования на творбите

НИВА, 2000

акрил и маслени бои върху платно, 60 х 73 см, частно притежание – Люксембург

В ЗДРАЧА, 2014

маслени бои върху платно, 50 х 60 см, частно притежание

ВЕЧЕРЯ В МОНТАЛЧИНО, 2016

акрил, маслени бои и бродерия върху платно, 97 х 130 см, частно притежание

АВТОПОРТРЕТ В СИЕНА, 2016

акрил, маслени бои, сангин, въглен, гравюра върху шперплат, 60 х 73см, частно притежание

ПЪТЯТ ЗА ПОЛСКИ СЕНОВЕЦ, 2018,

маслени бои върху платно, 54 х 100 см, частно притежание

MON CHER THEO…, (ТРИПТИХ) 2023

акрил, маслени бои, бродерия, въглен върху платно, 146 x 291 см, частно притежание

Информация: Маргарита Енева, Връзки с обществеността

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.