Художникът Христо Николов претворява реалното в иреално в галерия Сигна

02.12.2023
Снимка 1

Арт галерия Signa представя

Христо Николов

изложба живопис

Откриване: 08 декември 2023 от 18.00 часа

Настоящата изложба включва абстрактни и по-малко абстрактни творби, родеещи се с реалното. На пръв поглед реалното и абстрактното са диаметрално противоположни, но всъщност те взаимно се допълват. Нали все пак иреалното е претвореното реално?

Художникът споделя:

„Аз започнах творческия си път с фигурални композиции. След това ме завладяха пейзажът и натюрмортът. Те ми дадоха изключителната свобода да решавам цветови и пластически проблеми, които по естествен път ме доведоха до абстрактното. Днес, обогатен от уроците на абстракцията, аз изобразявам натурата с нов, много по-свободен живописен език. Натурата за мен е само повод да изразя чувствата, вълненията и всичко останало, което тя е предизвикала в моето съзнание. Изкуството и в частност живописта, се въртят в кръга между реалното, абстрактното и тяхното многообразие. Аз се опитвам с картините си да се вместя в пропастта между двете. Дано съм успял!“

Отзивите на изкуствоведите и на колегите му художници за творчеството му са твърде ласкави.

Христо Стефанов казва:

„В картините му има изключително много живопис – пловдивска школа! Абстракция, но за мен е вътрешно усещане за живота. Неговите картини са преживяване, нежност, чувствителност, предадени по чисто пластичен език! Това е едно от упованията ми, че живописта не е изчезнала!“

Светла Москова пише:

„Художникът наблюдава природата и трансформира богатата палитра на българските сезони по начин, който завладява вниманието, кара посетителя на изложбата да се чувства комфортно, да търси смисъла на всяка творба, да открива своите сънища в нея.“

Христо Николов

Христо Николов e роден на 19 ноември 1945 г. в пловдивското село Сухозем. През 1973 г. завършва Националната художествена академия в София, специалност „Живопис“ при проф. Ненко Балкански.  След дипломирането си преподава в Художествената гимназия в Казанлък, а от 1976 до 2009 г. обучава поколения художници в НХУ „Цанко Лавренов“ в Пловдив, които и до днес го обсипват с благодарност и най-топли чувства. 

Член е на СБХ. От 1996 до 1999 г. е Председател на Дружеството на пловдивските художници.

Има над 18 самостоятелни изложби и участва в повече от 30 колективни експозиции – както у нас, така и в Русия, Полша, Германия, Великобритания и др.  Взел е участие в 16 международни симпозиума в България, Полша и Република Северна Македония.

Работи в областта на абстрактната и асоциативна живопис. Основно изразно средство в неговото творчество е цветът. Голямоформатните му платна въздействат със своите ярки колоритни стойности, колажни ефекти, постигнати с помощта на фактурата и смелия рисунък. Авторът представя една съвременна живопис - колкото свързана с европейските тенденции, толкова и национална по своя характер.

 

Информация: Нели Петрова, галерия Сигна

Коледен брой на Диаскоп 01-31 декември 2023

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.