„Икебана в картини“ – изложба, вдъхновена от природата

04.12.2023
Снимка 1

08 декември 2023 от 18.00 часа

Зали за временни експозиции на ГХГ

На 8 декември в 18 часа на втория етаж в Залите за временни експозиции на Градската художествена галерия (ул. „Княз Александър I“ №15) ще се открие една различна изложба. Българската публика е запозната с изкуството Икебана, но сега за първи път ще може да види Икебана в картини. Древното японско изкуство намира своето съвременно развитие, което е новост дори за родната му страна. Използват се предимно растителни материали, за да се създадат 3D композиции под формата на картини, но отново според философията на Икебана. Такава изложба се прави за първи път в България.

„Икебана ни вдъхновява да творим и да изразяваме уникалната си същност чрез красотата на природата“, споделя Мирослава Иванова от Miracle Ikebana. Освен нея автори на картините са и нейни ученици.  

Мирослава Иванова

Мирослава Иванова се занимава активно с изкуството Икебана от 11 години. След като преминава през сериозно обучение към школата Согецу, тя става лицензиран преподавател по Икебана с лично име Хосен. През 2018г. продължава обучението си в Токио при мастър инструктор в централата на Согецу – Ейко Сумура сенсей. Тя е основател на Miracle Ikebana и провежда работилници за деца и възрастни, прави курсове и създава цветни декорации за събития. Според авторите на изложбата посетителите ще изживеят същите емоции, които изпитват, когато разглеждат Икебана от растения. Те канят пловдивчани да станат част от нещо красиво, креативно, потушаващо стреса и забързаните обороти на ежедневието ни. Привлечените от японското изкуство могат да вземат участие в работилница за Икебана, предвидена за 17 декември от 15 до 17 часа в галерията. Местата са ограничени и е необходимо предварително записване. Входът е с билети.

Изложбата се осъществява с подкрепата на фондация EU-Japan Fest.

https://miracleikebana.com

 

Информация: Мариана Китипова, Връзки с обществеността, ГХГ - Пловдив

 

Коледен брой на Диаскоп 01-31 декември 2023

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.