Легенда за чудото на св. Николай Подкопай

06.12.2023
Снимка 1

Случило се в началото на 19 век. В църквата, която тогава се наричала "Свети Николай", чудотворната икона на светеца била на голяма почит. Църковният надзирател там бил богат търговец, вярващ по старомоден начин, както някога нашите деди вярваха и имаше специална любов към Свети Николай и неговата чудотворна икона. Търговецът имал правило — всеки ден да чете акатист на светеца, изпълнявайки това правило неотменно. Този търговец живеел охолно, въртял широка търговия и всичко му вървяло от добре по-добре както в работата, така и в дома му, докато не го сполетяло изпитание. Дали се доверил на някого, който го е измамил или по някаква друга причина делата му се влошили, но цялата му търговия катастрофално западнала и той фалирал напълно.

Търговецът започнал с плач да се оплаква на Свети Николай — четял  акатиста и викал към светеца за помощ. През една нощ, след усърдна молитва, ето какво му се присънило. Идва Свети Николай при него и казва:

— Дойдох да ти помогна заради любовта и вярата ти към мен. На моята икона, която е във вашата църква, има обков — златна дреха с много скъпоценни камъни. Свали обкова с камъните, продай ги и започни да търгуваш отново. Когато си на печалба, направи нова златна риза за иконата, така че да е точно като стария обков. Това ще е моята помощ за теб.

Търговецът бил объркан, чудейки се дали това не е нашепване от врага.

— Как мога да направя това? Богохулство е, а и как да сваля обкова? През деня има хора, а през нощта храмът се заключва.

— А ти ела през нощта и под стената, която е срещу моята икона, КОПАЙ, пропълзи през тунела и вземи обкова.

Търговецът се събудил. Възглавницата му — мокра от сълзи. Чуди се на съня, радва се, но не знае дали да вярва на видението или не. Пак се моли с усилен плач. Отново светецът му се явява в сънно видение и отново му казва същите думи.

— Не мога, никога не съм бил крадец.

— Тук няма кражба, иконата е моя. Аз съм собственикът на златната риза. Направи каквото ти казвам.

За трети път светецът се явил на търговеца насън и отново му заповядал. След третия път търговецът решил да изпълни думите на светеца. Копал през нощта под стената, пропълзял в храма, взел златния обков с камъните от иконата, занесал ги в дома си, извадил камъните, разтопил златото и го продал със скъпоценните камъни.  Тъй като спечелил много пари, той започнал отново да търгува и придобил много по-голямо богатство отпреди. Когато търговецът се възстановил финансово, отишъл  при свещеника-игумен и му рекъл:

— Дойдох при теб, отче, за да ти кажа, че имам желание да донеса нов обков за иконата на светеца. Благословете!

Свещеникът благословил: богат е човекът, а богатият има свои собствени виждания. Търговецът наредил тържествен молебен по този повод и свикал цялата енория. Точно преди молебена, когато майсторът започнал да монтира новата златна риза на иконата,  хората видяли и се изненадали: новият обков бил точно като стария!  Майсторът нагласил ризницата, докато се пеел молебен с акатист към светеца.

Търговецът застанал до свещеника и до иконата и споделил на глас пред всички за чудото, което Свети Николай е направил за него: как му се явил три пъти насън, какво казал и какво той, търговецът, направил според словото на светеца. Чудели се всички дали търговецът не е полудял?

Оттогава този храм в Москва се нарича Николай Подкопай, а кръстовището – Подкопаево.
 

Подготвил „Диаскоп”: из книгата на К. Цеханская „Икона в жизни”, 1998.

Заглавно изображение: Храм "Свети Николай Подкопай", Москва

 

Коледен брой на Диаскоп 01-31 декември 2023

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.