Абстрактно и конкретно в "Симбиоза" на Ваня Итинова за Коледните празници в Аспект

08.12.2023
Снимка 1

Галерия Аспект представя

Ваня Итинова

Симбиоза

изложба живопис

12 декември 2023 — 11 януари 2024

Откриване: 12 декември 2023 от 17.00 до 19.00 часа

В навечерието на светлите Коледни празници в галерия Аспект своята трета самостоятелна изложба представя младата пловдивска художничка Ваня Итинова. След като първите ù изяви предизвикаха голям отзвук и получиха много положителни оценки, тя активно се готви през цялата изминала година и сега имаме удоволствието да представим новите ù картини, обединени в цикъла „Симбиоза“.

Експозицията съдържа 22 творби, предимно средни по формат, обединени под едно мото и около една идея. „Темата, която разработвам в тази изложба, е връзката между човека и природата, по-скоро околната среда и в частност града, като място за живот.“ – споделя Ваня. Повечето картини са градски пейзажи, поднесени по специфичния неин начин и с характерните ù изразни средства – ярък цветен колорит, интригуваща композиция, вмъкване на релефи и колажни елементи, умело преплитане на абстрактно и конкретно. Неизбежно се забелязват типичните пловдивски силуети, тепетата, характерните калкани и покриви, но конкретиката свършва до тук, нататък е приказна реалност. Къщите са преплетени една в друга, скрити са под ярък цветен купол или пък излизат от земна пукнатина, която се е отворила така, сякаш разцъфва цвете и разкрива постепенно цялата си прелест. Впечатлението е колкото красиво, толкова и тревожно – дали човекът е в хармония със своята среда или едното взима превес над  другото? Дали ценим и успяваме да опазим това, което са сътворили предците ни, и дали красивите силуети на старите градски къщи, изпълнени с толкова история и атмосфера, ще продължават да радват и идващите след нас или рушим заобикалящата ни красота така както унищожаваме природата? Все въпроси с трудни отговори, но поне в картините на Ваня красотата е жива и ни кара да мечтаем, а какво друго да искаме по Коледа!

Изложбата се открива на 12 декември, вторник, между 17.00 и 19.00 часа и ще остани на разположение на публиката до 10 януари.

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

Коледен брой на Диаскоп 01-31 декември 2023

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

     Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.