НОВИ КНИГИ: Лилия Христова и "Книжна луна"

11.12.2023
Снимка 1

За книгата

Всяка книга си има история. Тя е невидима за читателя, но е семенцето, нужно да се появи всяка творба. Предстои да излезе от печат новата ми поетична книга " Книжна луна". Нейни редактори са Росен Друмев и Иван Цанев. Като предговор са думите на Цанев, за книгата, напечатани на пишещата машина на Екатерина Йосифова, подарена му от дъщеря ù след нейната смърт. Той прави мост между последната ми книга, чийто редактор е Екатерина и сегашната. Самата книга, определена от Иван Цанев като лунно интимна тъкан, споделя моите тихи радости, болки, благодарности към хората, останали до мен в тежки времена. Случи се неочаквано, естествено, смири ме. Ключът към нея е думата благодарност. Към живота, с всичките му тъмни, слънчеви и сенчести страни.

Не хартиена, книжна луна е. Ефирен свитък от добри думи, светлина след мрак, моята луна. Колебаех се дали да я споделя, дали това да е заглавието, не е ли много лунна... Спомних се дочут разговор между две поетеси, в който заклеймиха думата луна и забраниха употребата ù в поезията. Клише. После усетих, че книгата ми не е толкова свързана с поезията, колкото с живота. В него клишета няма. Не можеш да кажеш на приятел: „ Не ми се оплаквай, че са те излъгали, това е клише” или „ Не гледай така възхитено луната, вече са я гледали по-качествено от теб.” А и редакторите ми бяха убедени, че „ Книжна луна” трябва да я бъде.

Чакам я. С моите тихи текстове между чудесните корици на Петра Лимоза от „Либра Скорп” . Благодарна съм и на Росен Друмев, Иван Цанев и Добри Митев, които направиха пътя на „Книжна луна” магичен и усмихнат.

Посветих книгата  на родителите си.

Лилия Христова

Стихотворения от книгата в Диаскоп

За автора

Лилия Христова е родена в Несебър, живее и работи в Бургас. Автор е на четири стихосбирки: „ Ориса ме Алиса”, „ Градина под прозореца”, „ Слънчев вятър”, „ Мост към тишината” и сборник с разкази „ Перо от черен котарак”. Носител е на редица награди: годишна литературна награда на община Бургас – плакет за поезия „ Христо Фотев”, национална награда „Николай Искъров”, първа  награда в националния конкурс „Несебър”, втори награди в националните конкурси „ Яворови дни”, „Розата и Любовта”, „ С море в сърцето”, трета награда в национален конкурс „ Морето”. Има публикации в национални литературни списания: „ Страница”, „ Съвременник”. „ Море”, „ Литературен вестник”, „Златоструй”, „Огоста”, „Кула”, „Света гора” и други печатни и електронни издания. Нейни стихове са преведени на френски, арабски и сръбски.

 

Лилия Христова в Диаскоп

Коледен брой на Диаскоп 01-31 декември 2023

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.