Ще усвоим ли нравствените уроци на Полша по авиационна безопасност от 15 декември 2023 година?

02.01.2024
Снимка 1

Нравствено-духовните компоненти в структурата на авиационната безопасност стоят по-високо от технологическите и правно-нормативните компоненти.

Капитан I ранг о.р. професор д.псн. инж. Илия Петров Пеев

 

Човешкият фактор е в основата на културата на авиационна безопасност. Експертите по въздухоплаване знаят, че 85% от авиокатастрофите се причиняват от човешкия фактор. Нравствено-духовните  компоненти в структурата на авиационната безопасност стоят по-високо от технологическите и правно-нормативните компоненти. Световната общност е солидарна с това, че културата на безопасност е невъзможна, докато всички участници в системата на въздушния транспорт не изпълняват съзнателно правилата за безопасност.

Именно такъв акцент върху съзнанието и нравствеността на летателния състав и всички заети във въздушния транспорт, постави новото правителство на Полша в средата на декември 2023 година като издигна върховната теза:

— Изводи за авиационните катастрофи трябва да се правят от авиационни експерти, а не от политици!

Още в началото на статията трябва да подчертаем, че за новоизбрания министър-председател на Полша Доналд Туск, който положи клетва на 13 декември 2023 г., това е една лично изстрадана истина! Защо? Защото повече от 13 години Доналд Туск е бил свидетел на множество спекулации и фалшификации по разследването на трагичната самолетна катастрофа на 10 април 2010 година с тогавашния президент на Полша Лех Качински край Смоленск, в която загинаха осем членове на екипажа на самолета „Ту-154М” на полските ВВС и 87 високопоставени държавни служители заедно с президента Лех Александер Качински и съпругата му Мария Качинска на 10 април 2010 г.

В Полша премиерът Доналд Туск е свикал извънредно заседание на правителството.

Описание: https://class-tour.com/wp-content/uploads/b/6/6/b66be52528c17dbe2d146d1ba1f26c04.jpeg

Авиокатастрофата край Смоленск на 10 април 2010 г.

По това време Доналд Туск беше премиер на Полша в периода 2007 - 2014 г. За неговия авторитет като лидер говори и факта, че той беше председател на Европейския съвет от 2014 г. до 2019 г.

Важно е да припомним всичко това от кариерата на Доналд Туск, за да се убедим в неговото морално основание да разпусне Комисията, разследваща трагичната катастрофа с президента Лех Качински на самолета на ВВС „Ту-154М” на 10 април 2010 г. близо до Смоленск и по този начин да преподаде на целия свят уникални уроци по авиационна безопасност.

В България полските нравствено-духовни уроци по авиационна безопасност трябва да бъдат изучени, да се извлекат специални поуки и да се предприемат действени практико-приложни мерки както за повишаване на безопасността в гражданската и военната авиация, така и за качествено подобряване разследването на авиационните катастрофи.

В личен план искам да споделя пред читателите, че в случая се възхитих от смелостта на полското ръководство, публично да обяви след 13 години пред света, за фалшифицирането на дейността на разследващата комисия.

Дълго време следях с професионален интерес разследването на катастрофата и я отразявах в мои публикации от гледна точка на човешкия фактор в авиацията. Още тогава имаше много експерти в Полша, Русия, България и други страни, които показваха фалшификатите по разследването. Истината винаги излиза, рано или късно!:)))

Описание: http://1kommunist.ru/wp-content/uploads/2021/03/10-aprelya-2010-goda-gibel-rukovodstva-polshi-v-aviakatastrofe-pod-smolenskom.jpg

Мемориала край Смоленск

За да се убедят по-добре читателите в нравствено-духовната сила на решението на новото полско ръководство за авиационната безопасност, нека да посочим някои изказани мисли, изразени позиции, аргументи и факти, отразени в световните медии, до които имахме достъп:

Комисията за повторно разследване на Смоленската авиокатастрофа е била създадена на 4 февруари 2016 година по решение на тогавашния министър на отбраната на Полша Антоний Мацеревич.

Една интересна особеност, която обяснява много неща, които до сега бяха скрити за широката общественост: Комисията е създадена вече след като през 2011 г. са публикувани докладите на Междудържавния авиационен комитет (МАК) и Полската правителствена комисия по разследване на авиационни произшествия начело с Йежи Милер, бивш министър на вътрешните работи и администрацията на Полша. Правителствената комисия посочи като причина за инцидента снижаването на самолета под минималната височина при много висока скорост в метеорологични условия, които не са позволявали визуален контакт със земята, както и закъсняло започване на втори кръг. В отчета на МАК се посочва, че непосредствена причина за разбиването на самолета е решението на екипажа да не каца на запасното летище, а системни причини се явяват недостатъци в осигуряването на полета и подготовката на екипажа.

Десет дни след авиационната катастрофа през 2010 г. Междудържавния авиационен комитет (МАК) констатира, че авиокатастрофата край Смоленск не е била свързана с технически проблеми на борда. Самолетът Ту-154М е бил технически изправен при излитането от Варшава, а освен това е бил изцяло обновен и модернизиран.

Контролните служби на летището са препоръчали на пилота на президентския самолет да не каца заради тежките атмосферни условия, но въпреки това той е взел решение за кацане. В пилотската кабина на самолета е имало странични лица, които не са били членове на екипажа!

По-късно, 9 месеца след самолетната катастрофа, Междудържавният авиационен комитет (МАК) с участието на чуждестранни и полски представител в него излиза с окончателния си доклад за причините предизвикали катастрофата. Основната причина е оказаният психологически натиск върху екипажа – в пилотската кабина на самолета се е намирал главнокомандващ ВВС на Полша генерал Анджей Блашик. За психологическото натоварване на екипажа е допринесло и присъствието на шефа на президентския протокол в кабината. Присъствието на странични лица до пилотите е било в разрез с т.нар. принцип на чистата кабина. Вследствие на този натиск, екипажът не взема адекватно решение да насочи самолета към резервно летище, поради гъстата мъгла над Смоленск.

На 15 декември 2023 г. новият полски министър на отбраната Владислав Косиняк-Камиш реши да разпусне комисията, която разследваше повторно катастрофата на полския президентски самолет край Смоленск през 2010 г. (по Радио RFM и др. медии):

— Днес, 15 декември, реших да обявя, че дойде краят на лъжата в името на полската държава. Това е краят на загубите от стотици милиони злоти за дейности, които нямат нищо общо с обяснението на причините за катастрофата, но имат непосредствено отношение към политиката.

Министърът на отбраната Владислав Косиняк-Камиш каза също, че тази комисия, оглавявана от тогавашния министър на отбраната Антони Мачеревич, се е занимавала с фалшифициране на факти и в продължение на тринадесет години е забавлявала полските граждани с лъжи за смъртта на президента.

Заместник министърът на отбраната на Полша Цезар Томчик коментира още, че полската комисия за повторно разследване на смоленската авиокатастрофа през 2010 г., в която загина президентът на страната Лех Качински, лъжеше и се занимаваше с харчене на държавни средства.

Скриването на истината в личностен и социален план води до морално-психическо напрежение и деформации в поведението. Признаването на истината, особено публичното признаване на истината, предизвиква психически и нравствен катарзис и води до огромен прилив на духовна енергия.

Така в Полша в средата на декември 2023 г. си признаха дългогодишната лъжа за авиокатастрофата с президента Лех Качински на 10 април 2010 г., за което се изисква смелост, държавна отговорност и нов морал. Това е пример на държавни лидери, който е достоен за подражание и който трябва да се следва не само в системата на въздушния транспорт.

Паметник на жертвите на Смоленската трагедия от 2010 г. във Варшава

Заглавно изображение: Уикипедия, Мястото на катастрофата на 13 април 2010 г.

 

Кореспонденция:

Професор д.пс.н. Илия Петров Пеев
E-mail: [email protected]
Mob.: +359 898 359 647 (Viber & WhatsApp)

 

Професор д.пс.н. Илия Пеев в Диаскоп

 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.