Преносим музей за непокорно изкуство: „W(e) A(re) R(ebellious)” в галерия Структура

10.01.2024
Снимка 1

Галерия Структура представя

Преносим музей за непокорно изкуство:

W(e) A(re) R(ebellious)”

Проект на Антони Райжеков с участието на: Алла Георгиева, Антон Терзиев, Боряна Росса & ULTRAFUTURO, Венелин Шурелов, Венета Андрова, Димитър Солаков, Иван Мудов, Калин Серапионов, Красимира Буцева, Красимир Терзиев, Лъчезар Бояджиев, Мария Налбантова, Правдолюб Иванов, Станислав Беловски и Destructive Creation.

23 януари — 17 февруари 2024

Откриване: 23 януари 2024 от 18.00 до 20.00 часа

Изложбата “W(e) A(re) R(ebellious)” представя 15 утвърдени и млади български художници с „бунтарска“ артистична практика и избрани техни произведения, създадени през XХI-ви век. Творбите са показани в необичаен мултимедиен интерактивен обект, изпълняващ функцията на „преносим музей за непокорно изкуство“, придружен от 15 стоп-кадри/фотографии от видео-арт и видео-документация на пърформанси.

Проектът започва през 2019 г. под формата на „изложба-в-книга“. Тя е резултат от участието на Антони Райжеков в творческата резиденция „Академия Халяин“ в Австрия, организирана от медийния фестивал Schmiede с тема „WAR“.

Първоначално проектът-публикация включва кратки интервюта и биография, видео кадри и фотографии на избраните произведения. Селекцията е базирана на смелостта на художниците да коментират важни въпроси от нашето съвремие по необикновен и иновативен творчески начин, превръщайки се в изразители на динамичната трансформация на българското общество.

WAR, Antoni Rayzhekov 2024

Проектът "W(e) A(re) R(ebellious)" обръща класическия процес на създаване на изложба и последващото публикуване на каталог, като първо създава каталог, който беше издаден в съвместната книга YnselBook: WAR (2020). Въз основа на тази публикация Райжеков създава интерактивния мултимедиен обект „преносим музей за непокорно изкуство“, който да представи художниците във физическо галерийно пространство, използвайки съвременните средства на новите медии. Изложбата едновременно архивира и експонира 4 поколения български автори в интерактивен мултимедиен обект, което допринася допълнително за ангажираността на публиката като активен участник в изложбата. Проектът е едновременно артистично и кураторско начинание, опитващо се да оцени плавността на трансгресивните артистични практики от гледна точка на Източна Европа и медийното изкуство, като интегрира ключови произведения на изкуството от няколко поколения съвременни български художници.

В рамките на изложбата представяме едно различно, смело, поетично, изобретателно и информирано лице на България чрез артистичните практики и интервюта на 15-те избрани артисти/колективи. Проектът изследва една спекулативна реалност, в която процесите в Източна Европа всъщност са ранно предупреждение за възможните заплахи за демократичното общество, които могат да достигнат Западна Европа. Могат ли западните общества да се поучат от Източна Европа и какво могат да научат?

Изложбата се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „СЪЗДАВАНЕ“ 2023 г. Проектът е реализиран и с подкрепата на Фондация ДАЛАБ, Галерия Структура, Фотосинтезис, РОБОТЕВ и медийния фестивал Шмиде, Австрия.

 

Информация: Марина Славова, +359 890 116 300, [email protected]

                             Маргарита Бойчева, +359 898 560 577, [email protected]

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.