"Трябват ти само молив и тефтер, малко блокче и малко цвят": Изложба на Явора Петрова в галерия "Ракурси"

17.01.2024
Снимка 1

Галерия Ракурси представя

Явора Петрова

Ескиз и картина

23 януари – 10 февруари 2024

Вернисаж: 23 януари 2024 от 18.00 до 20.00 часа

Галерия „Ракурси“ представя изложбата „Ескиз и картина“ на Явора Петрова от 23 януари до 10 февруари 2024 г. Художничката показва десет живописни платна, изпълнени в маслени бои и ескизите към тях.

Явора Петрова разкрива творческия процес на своята работа така:

 „Идеята идва понякога в неподходящ момент. Сюжета може да дойде отвсякъде. Желанието да запишеш мислите веднага, където и да си. Да видиш картината в съзнанието и да я свалиш на листа. Да търсиш композицията или направо да я нарисуваш. За всичко това ти трябва молив и тефтер, малко блокче и малко цвят. И всичко това се побира в понятието ЕСКИЗ. Ескиз, от който се ражда картина.

В последната ми изложба има 10 опита да превърна ескиз в картина. 10 напълно различни сюжета с техните малки ескизи и големи картини.“

Явора Петрова

Явора Петрова е родена през 1957 г. в София. Завършва специалност „Илюстрация и оформление на книгата“ при проф. Христо Нейков и проф. Румен Скорчев в Националната художествена академия (1983). Работи в областта на рисунката, графиката и живописта. Творческата биография на Явора Петрова включва над 40 самостоятелни изложби, кураторски проекти („Нощницата“, „Персонализирани традиции“), участия в колективни изложби у нас и в чужбина (Норвегия, Австрия, Словакия, Чехия, Словения, Унгария, Япония). Картините й са притежание на частни колекции и графични кабинети на различни художествени училища. Цикъл от нейни графики присъства в Националната галерия в Осло, Норвегия. Явора Петрова е носител на множество отличия, сред които голямата награда за графика на международния конкурс „Масимо Рамос“ в Испания през 1991 г.

Информация: Румяна Йонева, галерия Ракурси

www.rakursi.com

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.