„Екслибрис Презареждане 6”: Сборна изложба графика от 5-ти Международен Екслибрис Конкурс Варна 2023

30.01.2024
Снимка 1

Екслибрис Презареждане 6

сборна изложба графика

от 5-ти Международен Екслибрис Конкурс Варна 2023

със специалното участие на Васил Колев-Васило, Калина Кралева, Петър Великов и Петър Лазаров

31 януари — 20 февруари 2024

Откриване: 31 януари 2024 от 18.30 часа 

На 31 януари от 18:30 ще се открие първата за новата 2024 година изложба в галерия Ларго. Експозицията „Екслибрис презареждане“ традиционно представя непоказвани творби от последното издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна. В изложбата ще видим над 120 непоказвани графики от 820-те получени за участие екслибриси на 135 автори от 30 държави.

Както във всяка от тези, станали вече традиционни изложби, и в настоящата има специално поканени артисти, които се представят със свободна графика и с екслибрис. Така в настоящото, шесто поред „Екслибрис презареждане“ специални гости са Петър Лазаров, победител в последното издание на конкурса, Васил Колев – Васило, Калина Кралева и Петър Великов.

От 2023 година организатор на Международен Екслибрис Конкурс Варна е Фондация за изкуство „Йордан Петков“. Фондацията е създадена през 2022 година от екипа на галерия Ларго. Мисията ù е да осъществява общественополезна дейност в областта на развитието и утвърждаването на общочовешките културни и духовни ценности, гражданското общество и образованието и да подпомага развитието на всички видове изкуства. Създаването на фондацията има за цел да подпомогне многобройните благотворителни и общественополезни инициативи на галерия Ларго. Освен на проектен принцип, финансирането на дейността на фондацията се осъществява чрез дарения.

Един от първите дарители е Петър Лазаров. Именитият български художник дари 16 графики, приходите от продажбата на които да подпомогнат дейността на фондацията и по-специално финансирането на екслибрис конкурса. Екипът на Фондация за изкуство „Йордан Петков“ сърдечно благодари за благородния жест. Така в изложбата ще видим 16 гравюри на Лазаров, които илюстрират брилянтната техника и необятното въображение на българина, селектиран и награждаван в конкурси по цял свят.

Вторият специално поканен участник е Васил Колев – Васило, който ще се представи с 12 малки графики от цикъла „Проникване - Моите къщи“. Изпълнени с техниките офорт, акватинта и суха игла, творбите разказват малки градски истории със средствата на черно-бялата, фина и обрана естетика на графиката. Къщите на Васил са местообиталища, но и метафори на човешката природа – някои са тъжни и елегични, други са стари и разкривени, трети – устремени към небето, на групи или самотни, те сякаш напомнят за хората - с техните скърби, радости и стремежи. Къщите на Васило са лишени от физическото присъствие на човека, но са наситени с неговото психологическо присъствие. За цикъла „Проникване – моите къщи“ авторът споделя: „Къщите…всъщност са моят живот, в буквален смисъл и едновременно с това, използвани като метафора, символизират моята душа“.

Васил Колев – Васило, Проникване. Моите къщи XVI

Калина Кралева участва в изложбата със серия екслибриси от последните няколко години и две по-големи графики. Калина работи основно в областта на офорта и акварела. Нейната артистична визия създава един фантастичен свят, пълен с въображаеми герои и нереални пространства. Нейните творби изследват хармонията, която съществува в природата и във взаимодействието между живите същества – дървета, реки, птици, цветя. Човешкото присъствие в творбите на Калина умиротворява и одухотворява зрителя. Нейните героини са поетични и нежни, рисунката е деликатна, с фини детайли и неочаквани, понякога сюрреалистични препратки.

Изключително интересно е участието на Петър Великов в изложбата с две творби, изпълнени с графичните техники офорт и акватинта. Великов, който гостува за първи път в галерия Ларго, е един от най-търсените от колекционерите в чужбина български майстори на екслибриса. В двете творби, представени в Ларго, има една лекота и изисканост като в японските гравюри укийо-е от 18-19 век. Точно като при тях в „Баланс“ има плаващ свят и съзерцание. Във втората графика „Разходка“ по предизвикателен за зрителя начин са преплетени сложни връзки и противоречиви препратки към античността и към съвремието, към европейската цивилизация и предколумбовата култура на маите и ацтеките.

Петър Великов, Разходка

Очакваме ви на откриването на 31 януари 2024, от 18:30 часа в галерия Ларго, Варна, ул. Хан Крум 8. Повече снимки на творбите вижте в сайта на галерията на www.largogallery.com. Изложбата продължава до 20 февруари 2024.

За художниците

Васил Колев- Васило е роден през 1979 година. През 2009-та завършва специалност „Живопис” в курса на проф. Маурицио Мартели в Академия за изящни изкуства, Венеция, Италия, а през 2020 година получава научната и образователна степен „Доктор“ от НХА. Васил Колев има 6 самостоятелни изложби в културен център Les Carroz d’Araches, Франция (2017), галерия „Brandstater”, Los Angeles, САЩ (2017), галерия „Пролет“, Бургас (2021) и др. Участвал е в над 40 сборни изложби в страната и чужбина. Носител е на над 15 национални и международни награди, някои от които: Награда за графика от Биенале за съвременно българско изкуство „Приятели на морето”, ГХГ  Бургас (2014), Почетно отличие от „ Конкурс – изложба за малка графика и екслибрис” , Santa Croce sull'Arno, Тоскана, Италия (2017), Специална награда на журито, Международно биенале на графиката, Варна (2021), Награда от VIII Международно Биенале на графиката, Гуанлан, Китай (2023) и др. Живее и работи в София.

Калина Кралева е родена през 1983 г. в София. През 2012 г. завършва магистърска степен по Печатна техника и Графика в НХА, София. Калина печели различни престижни награди като медал и почетна диплома в Биенале за екслибрис Музей Остров Виелкополски, Полша (2022), Почетен Сертификат в ExLibris Aboensis, Финландия (2020), Първа награда (2016), Втора награда (2014) и Трета награда (2019) в Екслибрис Конкурс Библиотека Бодио Ломнаго, Италия. Кралева участва в много графични конкурси по целия свят. През 2014 г. е представена в изданието „Съвременни международни екслибрис художници“, публикувано от Артур да Мота Миранда, а през 2023-та беше представена от галерия Ларго в статия за изявени български екслибрис художници в белгийското графично списание Graphia. Живее и работи в София.

Петър Великов е роден на 17 март 1975 г. в с. Цар Калоян, Пловдивско. Завършва Художествена гимназия в Пловдив и Националната художествена академия в София, със специалност Графика. Има реализирани над 20 общи и самостоятелни изложби в България и в чужбина. Великов е носител на много национални и международни награди, сред които Почетна награда за Ex Libris от Рациборц, Полша (2000), Специална награда за графика от Олот, Испания (2002), Награда за малка графика от Пескара, Италия (2003), Почетна награда за малка графика (2006) и за Ex Libris (2010) от Истанбул, Турция, Втора награда за еротичен Ex Libris (2011) от Пекин, Китай, Награда за Ex Libris и малка графика (2013) от Санта Кроче сул Арно, Италия, и др.   Живее и работи в София.

Петър Лазаров е роден в Пловдив, България през 1958 г. и е завършил  класа на Иван Маринов във Великотърновския университет (1980) със специалност "Графика". Предпочитаните от него графични техники са гравиране на дърво и дърворезба. Работи в областта на графиката, илюстрациите за книги (ограничени издания) и екслибриса. Член е на Британското дружество на дървогравьорите в периода 1997-2017 година и на Съюза на българските художници (от 1988). От 2011 г. до 2019 г. той преподава гравюра на дърво, дърворезба и ръчно изработени художествени книги в  Китай. Негови творби присъстват в множество публични и частни колекции в цял свят: Prentenkabinet van Rijksmuseum Amsterdam; Meermanno Museum Den Hague, (Холандия); Печатна колекция на Университета на Уелс (Великобритания); Библиотеки на Конгреса във Вашингтон и Йейлския университет (САЩ); Художествен музей Сакима и Художествен музей на Университета Тама (Япония), Музей Плантин-Муретус, Антверпен (Белгия), Библиотеки на UBC Ванкувър и Университет в Торонто (Канада) и др.

Информация: Нели Вълчева, Изпълнителен директор, Международен Екслибрис Конкурс Варна

Заглавно изображение: Калина Кралева, Есен

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.