Акварелни творби и гвашове на художника-маринист Марио Жеков (1898-1955) в галерия „Капана“

30.01.2024
Снимка 1

ГХГ Пловдив представя

Марио Жеков

125 години от рождението на художника

2 февруари - 5 март 2024

Галерия "Капана"

От 2 февруари до 5 март 2024 г. в галерия „Капана“ ще може да се види изложбата  „Марио Жеков - 125 години от рождението на художника“. В нея ще бъдат представени 42 акварелни творби и гвашове, голяма част от които ще бъдат показани за първи път пред пловдивска публика. Те включват образци от почти всички периоди на неговото творчество. С експозицията Художествена галерия Стара Загора гостува в Градска художествена галерия – Пловдив, като наред с произведения от своя живописен фонд е включила съществен брой творби от части колекции.

Марио Жеков (1898-1955), „Париж“, 1925 г., гваш, хартия, фонд ХГ-Стара загора

Марин Жеков Тодоров, както е рожденото име на твореца, остава в историята на българското изобразително изкуство като един от най-значимите художници-маринисти. Неговият талант се оформя най-вече в Парижкото рисувално училище и чрез постоянния досег, който търси с морето и природата. Пътешественик по душа, той намира своето вдъхновение на различни места като Истанбул, Париж, Ница, Дубровник, Охрид, Прага, Будапеща, а „сред скалите и самотните плажове на Созопол и Несебър – отбелязва проф. Марин Добрев – той пресъздава безкрайните превъплъщения на морето, светлината и движението на водата”. Желанието му е да разкрива красивите кътчета на България – Несебър, Созопол, Търново, Трявна, Карлово, Пловдив, Стара планина и Рила. Неговите акварели докосват със своята лекота, ефирност, трептене, свободна четка и разкриват силата на модернизма в нашето изкуство.

С благодарност за съдействието и участието на изкуствоведа проф. Марин Добрев при подготовката и реализирането на изложбата.

Информация: Мариана Китипова, Връзки с обществеността, ГХГ - Пловдив

Заглавно изображение: Марио Жеков (1898-1955), „Истанбул“,1931 г.,гваш, картон, фонд ХГ- Стара Загора

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.