Именитият Енчо Пиронков изненадва с фигури от дърво в Пловдив

12.02.2024
Снимка 1

ГХГ - Пловдив представя

Енчо Пиронков

Пластики от дърво

16 февруари — 17 март 2024

Откриване: 16 февруари 2024 от 18.00 часа

Зали за временни експозиции, ул. "Княз Александър I" 15

Името на прочутия български художник Енчо Пиронков свързваме с експресивна живопис, мащабни стенописи, дори с филмови декори. И тъкмо когато публиката си мисли, че го познава, големият артист я изненадва с творчески акт, плод на моментна игра на въображението му или на целенасочен експеримент.

Градска художествена галерия - Пловдив ви кани на една необикновена изложба на Енчо Пиронков, съдържаща цикъл пластики от дърво, създадени през 60-те години на ХХ век и за десетилетия останали затворени в ателието на художника. За първи път те са показани едва миналата година в Смолян.

Макар 27-те фигури да са женски, изкуствоведът Красимир Линков ще отбележи в текста си към албума, съпътстващ изложбата:

„Последното нещо е тяхната конкретност. Никога не е същото, което е предписано на тези образи. Те са малките-големи бягства, творчески отдушник за артиста. Най-дълбоки чувства, споделени чрез длетото на материал, който има своя мълчалива душа и търпимост да слуша.“

Енчо Пиронков

Енчо Пиронков е български художник – живописец. Роден е в село Розовец (Пловдивско) на 9 ноември 1932 година. Завършва гимназия в Пловдив през 1952 г. Творческият дебют на автора е през 1961 г. на Първата младежка изложба, където самородният му талант бива забелязан. Първата му самостоятелна изложба е през 1965 г. в Съюза на българските художници (СБХ) в София. Тя е последвана от редица самостоятелни и колективни участия в страната и чужбина. Извън пределите на България Енчо Пиронков урежда самостоятелни изложби в Париж, Мадрид, Виена, Рим, Варшава, Будапеща, Берлин, Дрезден, Кьолн, Болоня и други. Произведенията му са притежание на редица национални и частни галерии и музеи в страната и чужбина, а също и на множество частни колекции по света и у нас.

През 1984 година Енчо Пиронков е представен от Аксиния Джурова в каталог на издателство "Български художник". През 1992 г. е публикуван и каталог на автора от издателство "Бора", Болоня, представен на изложба на галерия "Виктория" в Рим, а през 2013 г. е издаден и голям ретроспективен албум за художника, представен и съставен от Красимир Линков.

Пиронков е част от така наречената пловдивска група – артистичната бохема на Пловдив, която се налага на българската художествена сцена през 60-те и 70-те години на миналия век. Енчо Пиронков, Димитър Киров – ДиКиро, Йоан Левиев, Георги Божилов - Слона и Христо Стефанов са пловдивската петорка, която изиграва ключова роля в изграждането на облика на Българското изобразително изкуство от втората половина на ХХ век. Пиронков е близък и общува с групата на Бараците - Златю Бояджиев, Васил Бараков и Давид Перец, а също и с Цанко Лавренов.

Енчо Пиронков създава редица произведения на монументалното изкуство. Той е автор на стенописи, мозайки и керамични пана. Създава също и театрални декори. Работи като художник на декорите в кукления театър в София. Автор е и на декорите към филма „Сватбите на цар Иван Асен“ от 1975 година. Пиронков работи и като художник в Софийски държавен цирк.

Когато се разглежда творчеството на Енчо Пиронков е важно да се отбележи, че то ни показва един нов свят, който е видим за нашата реалия само и единствено през погледа на автора - чрез неговото изкуство. Там няма граници и ограничения, това, което в реалността граничи с невъзможното, тук е напълно допустимо. В своите произведения Енчо Пиронков реализира от метафорични композиции, граничещи с абсурда до такива, които представят един нов авторски прочит на митологични сюжети и на теми, свързани с християнската религия. Всичко това е представено чрез едно невероятно усещане за форма и пространство. В композициите си Пиронков умело съчетава геометрични форми със силно стилизирани фигури и образи от неговата творческа действителност. Разбира се, в изкуството на Енчо Пиронков, формата, композицията и темата са неизменни елементи, но те не са водещите, тази роля заема живописта. Изключително експресивна и силна, тя съчетава едно колоритно богатство. Цветовете са сякаш брилянтно, вплетени в една игра на светли и тъмни, топли и студени. Всички те, решени в една сложна живописна конструкция, създаваща усещането за динамика, драматичност и движение в произведенията на автора.
Признание за големия принос на художника в развитието на Българското изобразително изкуство е отворената през 2006 година (в Пловдив) къща - музей, в която е представена постоянна експозиция от 45 произведения, които Пиронков дарява на града и на неговата общественост. Енчо Пиронков е създал, създава и ще създава едно огромно културно наследство. Огромно не само по своя обем, който най-вероятно в цифри би бил от порядъка на няколко хиляди произведения, а и огромно заради своята богата художествена същност.

По негови проекти са изпълнени монументални мозайки и фрески за обществени сгради и частни колекции.

Красимир Линков в Диаскоп

Информация: Мариана Китипова, Връзки с обществеността, ГХГ - Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.