"Квадрати на зимата", наситени с психологически послания на Мартина Караиванова в галерия Ларго, Варна

21.02.2024
Снимка 1

Галерия Ларго представя

Мартина Караиванова

Квадрати на зимата

изложба – живопис

22 февруари – 12 март 2024

Откриване: 22 февруари 2024 от 18.30 часа 

От 22 февруари 2024 година галерия Ларго ще представи за първи път със самостоятелна изложба търновската художничка Мартина Караиванова. Експозицията се нарича „Квадрати на зимата“ и е специално създадена за пространството на галерията.

Мартина Караиванова работи главно в областта на абстрактна живопис, ползва в работата си най-различни техники и материали, за да се получат търсените от нея визуални ефекти. В творбите ù разнообразната повърхност, фактурата, понякога колажа, се реализират чрез различни материали като пигменти, пясъчни структури, акрил, хартия.

Кръгова цикличност, 150х150

За концепцията на изложбата си Мартина споделя:

„Четири е числото на зимата. За изявата си във Варна съм подготвила 22 квадрата в една експозиция. Смисълът, заложен в нея, гравитира около авторовия прочит на четвъртия сезон – зимата, наситен с лични психологически послания и емоционални реакции, изнесен извън обичайния му контекст. Ситуирани в зоната на квадратно безвремие, характеризирани с типичните за художника атрибути (образи-знаци, пластични фрагменти и др.), картините се стремят за съзвучие между вътрешната си хармония и строгостта на формàта. Чрез постигнатите „въображаеми“ комбинации на движения и статични структури енергията се задържа, разтяга или свива, създавайки ново сетивно пространство – съзнателно заложен отворен код с лични послания. „Квадрати на зимата“ включват пространството както на грохота, така и на тишината – този своеобразен  мисловен маркер на четвъртия сезон, в който авторът конструира своите образи.“

Очакваме ви на откриването с участието на автора на 22.02.2024 от 18:30 часа в салона на галерия Ларго, ул. Хан Крум 8, Варна. Повече снимки от изложбата вижте на www.largogallery.com.

Луната през февруари, 100х100

Мартина Караиванова

Мартина Караиванова завършва Факултет пo изобразително изкуство на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ през 2002 г. През 2010 г. специализира в Сите-дез-ар, Париж. От 2010 г. е член на Съюза на българските художници и на Международната асоциация за пластични изкуства (АИАП – Юнеско). Мартина има няколко самостоятелни изложби в София, Пловдив и Велико Търново. В периода 2006 – 2023 г. Мартина участва в повече от 80 национални и международни изложби, пленери, форуми и кураторски проекти. Носител е на над 40 награди и номинации, между които: Приз за живопис, Гренада, Испания (2006), Награда на Община Стара Загора в ІІІ Балканско квадринале “Митовете и легендите на моя народ”(2012), Награда за млад автор на VII Биенале на малките форми, Плевен (2014), Номинация за живопис в „Национален конкурс Алианц България за живопис, графика и скулптура”, Велико Търново (2015, 2019), Награда за живопис на Министерството на културата в Национална изложба “ЛУДОГОРИЕ”, Разград (2015), Награда на СБХ в Шесто Международно биенале "Изкуството на миниатюрата", Русе (2017), Награда на името на Йордан Радичков в Биенале „Тенец“, гр. Монтана (2018), Награда за живопис от II Биенале за съвременно изкуство на ХГ „Христо Цокев“, Габрово, (2018), Втора награда живопис в Национална изложба за изобразително изкуство, Сливен (2020) и др. Живее и работи във Велико Търново.

 

Информация: Нели Вълчева, Изпълнителен директор, Международен Екслибрис Конкурс Варна

Заглавно изображение: В леглото на времето, 90х90

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.