Криминалният комикс "Бандит" на Анани Борисов излиза в специално издание

27.02.2024
Снимка 1

Няколко бележки от видяното и чутото в предаването Култура.бг по повод изданието на комикса "Бандит" на Анани Борисов според българската научна терминология за деветото изкуство (имам предвид статията „Комикси, комикси” от средата на 80-те год., където е отпечатано изследване за видовете на това изкуство).

Художникът на творбата „Бандит” владее техниката на реализация и стилът подхожда за избраната тема. Рисунката е линеарна, някъде съчетана с черни петна – типично за графично гротесковите комикси. За постигане на тази цел силуетът на фигурите се очертава плоско, като се подчертават най-важните гънки на дрехите. Предпочитам термина черта, но ще ползвам по народному "линия". "Линията" е предимно с еднаква дебелина, но понякога има акценти с надебеляване, щрих в съвременното разбиране няма. На места се забелязват запълвания с черни петна, постигащи или графичен условен цвят или пространственост, или обемно решение.

Типа рисунка при Анани Борисов е декоративно изображение, подготовка за предстоящо оцветяване, т.е. линеарната рисунка е основа на тонална скица, след което допълнително чрез няколко цветови мазки художникът определя формата и постига почти скулптурен характер.

Що се отнася до въпроса дали творбата е исторически жанр: тъй като се представя извънредно близка по време история, тя трябва да се класифицира в друга група, различна от античната, средновековната и пр. "истории през вековете". В подобни случаи сюжетът отразява двойственост. Няма лошо в това, защото редно е в деветото изкуство (романи в картини и комикси) дори конкретен сюжет, характерен с жанровост (имам предвид битови сюжети от съвременния живот), да има историческо значимо обоснование. Когато патосът отсъства, тъй като битовите сюжети нямат необходимост от патос или исторически аналогии, художникът го търси в друг род значителност въпреки реалните обстоятелства. Успех на автора!

Георги Чепилев

Георги Чепилев: "Изкуството на комикса"

History of  Bulgarian comics - Plovdiv 2019

Онлайн уроци "Чудният свят на комиксите"

Визитна картичка на Диаскоп

Благодарствено писмо 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.