11 автори попадат в широката номинация за националния конкурс за поезия "Христо Фотев" 2024

01.03.2024
Снимка 1

11 автори измежду общо 83 са включени в широката номинация за Националния поетичен конкурс “Христо Фотев“. Това обяви на пресконференция днес председателят на елитното жури Аксиния Михайлова.

„Не мога да не споделя възхищението си, че този конкурс се организира толкова дълго време и всяка година се разширява форматът му“, заяви Михайлова.

Членовете на авторитетното жури, в което са включени изтъкнати имена от литературните среди, като Добрина Топалова, Бина Калс и Иван Сухиванов, бяха категорочни, че участниците в конкурса са изключително силни автори, сред които и много млади творци.

Предвидено е да бъде връчена и извънредна награда в памет на поета и дългодишен радактор на списание „Море“ Росен Друмев. Това бе обявено по време на пресконференцията.

„Конкурсът се обогатява всяка година, обединявайки различни изкуства. Интересът към него става все по-голям, което позволява да се развива и да среща всички нас с изключителни автори“, заяви зам.-кметът по култура Диана Саватева.

Дълъг списък:

Виолета Кунева – „Кучето на Персефона“, ИК Жанет 45, 2023

Георги Николов – „Както се отваря небе“, Изд. Литературен форум, 2023

Денис Нуф – „Разсейване от нищото“, Изд. Scribens, 2023

Едвин Сугарев – „Блудни синове“, Изд. Scribens, 2023

Елка Василева – Ебори – „Пеперуди през зимата“, Изд. Ателие Аб

Ина Иванова – „Нещата, за които мълчим“, ИК Жанет 45, 2023

Йордан Атанасов – Машина, Изд. "НЧ Даскал Петър Иванов", 2023

Йордан Пеев – „Ръце за даване“, Изд. Кота, 2022

Керана Ангелова – „Дървото с наровете“, Изд. Фабер, 2022

Кръстьо Раленков – „Смъртта разпитва вече кой си“, Изд. Script, 2022

Людмила Калоянова – „Номад“, ИК Жанет 45, 2022

 

Предстои журито да определи 5 автора от селектираните 11, които ще бъдат основните претенденти за голямата награда на конкурса.

Победителят ще бъде обявен на официална церемония на 25 март, когато е рожденият ден на Христо Фотев. Тя ще се състои в Атриума на БСУ. Тазгодишният носител на Националната награда „Христо Фотев“ ще получи парична премия в размер на 4000 лв., диплом от Община Бургас и пластика „Златно перо“ от Съюза на българските писатели.

Специално за 90-годишнината от рождението на поета е предвиден емоционален музикално- поетичен спектакъл на изтъкнатия бургаски режисьор Христо Симеонов.

Национален конкурс за поезия "Христо Фотев" в Диаскоп

 

Източник и снимки: Община Бургас

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.