В навечерието на 8 март галерия Аспект представя сборната изложба "Женски светове"

01.03.2024
Снимка 1

Галерия Аспект представя

Женски светове

Сборна изложба живопис, рисунка, ювелир

6 — 19 март 2024

Откриване: 6 март 2024 от 17.00 до 19.00 часа

В навечерието на празника на жената, 8 март, и в началото на „женския“ месец с удоволствие представяме една сборна дамска изложба, в която свои творби презентират както добре познати художнички на галерията, така и няколко нови имена. Всички те могат да бъдат определени като млади авторки и това е, може би, единственото, което ги обединява, оттам нататък всяка една носи своята ярка индивидуалност и категоричност като творец, всяка създава свой собствен свят в изобразителното изкуство. Оттам дойде и мотото „Женски светове“ – цветни, различни, носещи типично женска чувствителност, но заявена с талант и самочувствие.

В изложбата участват осем дами: Ваня Годжелова, Ваня Итинова, Гергана Лалова, Елена Георгиева, Мария Райчева и Ягмур Станкулова с живописни платна, Николина Енчева с живопис и рисунки и Натали Итинов със свои ювелирни и пространствени обекти. Пловдивчанките Ваня Годжелова, Ваня Итинова и Натали Итинов са добре познати на публиката на галерия Аспект, включително и със самостоятелни изложби; Мария Райчева и Елена Георгиева също са сред авторите на галерията. Всички те представят нови живописни творби, подготвени специално за тази изложба; единственото изключение е Натали Итинов, която досега познавахме като автор на нетрадиционни обекти, изработени от хартия, а сега ще видим в ново амплоа – като създател на авторски бижута и пластики. Другите три художнички са нови и непознати за нашата публика и докато Гергана Лалова е известно име със свое място в съвременната българска живопис, то за Николина Енчева и Ягмур Станкулова настоящата изложба е възможност да се представят за пръв път пред пловдивчани. В залите на галерията картините на всяка художничка са експонирани самостоятелно, но и преливайки една в друга, като оформените по този начин мини пространства предоставят прекрасна перспектива за възприемане без всички тези силни индивидуалности да си пречат една на друга.

 

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

     Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.