Самобитният Хинко Хинков с пейзажи през април в галерия Аспект

28.03.2024
Снимка 1

Галерия Аспект представя

Хинко Хинков

изложба живопис

3 — 23 април 2024

Откриване: 3 април 2024 от 17.00 до 19.00 часа

В галерия Аспект отново гостува един талантлив и запомнящ се творец – самобитният Хинко Хинков. Когато в далечната 2008г. го поканих за пръв път да направим изложба, той беше напълно непознат на пловдивската публика, а днес, след 16 години и седем самостоятелни изложби в Аспект, той е обичан и ценен от пловдивчани и аз се радвам, че успях да наложа един толкова интригуващ художник.

Март, 50х60, маслени бои/платно

Настоящата изложба се случва след три годишна пауза и съдържа платна, създадени през този период. Хинко е особен художник – самобитен и самоук, той през целия си съзнателен живот се издържа като творец на свободна практика и разработва свой собствен стил в пейзажната живопис. В експозицията присъстват пейзажни сюжети от околностите на Плевен. „Зимен ден“, „Заскрежена долина“, „Ягодина“, „Утро в Родопите“, „Ескиз от Белене“, „Широка Лъка“, „Март“, „Април“ са някои от заглавията в експозицията. Всяка картина представлява реално съществуващо място, като много характерно за Хинко е използването на един и същи сюжет, разработен и представен по няколко различни начина – като цветова гама, настроение, внушение. Техниката му е обработена и шлифована през годините и стилът му на живописване е разпознаваем и често определян като наивистичен, по-скоро като наивен реализъм. Картините на Хинко Хинков носят своя неповторима атмосфера -  малко носталгична, малко романтична, сякаш художникът съзнателно се стреми към едно ретро звучене, опитвайки се да предаде на зрителя своето светоусещане и разбиране за живота.

Есен, 46х55, маслени бои/платно

Изложбата ще се открие с вернисаж на 3 април, сряда, от 17.00 до 19.00 часа. Нека всеки, който иска да се докосне до самобитното творчество на Хинко Хинков, да заповяда в галерия Аспект до 23 април.

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

Заглавно изображение: Април, 30х30, маслени бои/платно

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

     Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.