Фестивал Процес Пространство 2024 и Галерия Ларго представят „(Не)Възможна цикличност“ в Балчик

13.06.2024
Снимка 1

Фестивал Процес Пространство 2024 и Галерия Ларго представят

(Не)Възможна цикличност

Атанас Колев, Васил Стоев, Драго Дочев, Петър Чиновски, Розина Макавеева и Румен Нечев

сборна изложба живопис, графика, скулптура, видео арт, инсталации и обекти

13 юни – 02 юли 2024

Откриване: 13 юни 2024 от 18.30 часа 

От 14 юни 2024 галерия Ларго ще представи в Градска художествена галерия в Балчик изложбата „(Не)Възможна цикличност“. Събитието е част от съпътстващата програма на 35-то издание на  фестивал „Процес – Пространство“, чието мото тази година е „3+5=∞/Допустимо бъдеще“. За първи път в програмата на фестивала се включва гостуваща частна галерия и изказваме специалните си благодарности на куратора на фестивала Христина Бобокова и неговия артистичен директор Рада Якова за поканата им именно към галерия Ларго.

Румен Нечев, Вотив

Изложбата с куратор Нели Вълчева – директор на галерия Ларго, включва четирима пловдивски автори, знакови имена от българската визуална сцена – Васил Стоев, Румен Нечев, Розина Макавеева и Атанас Колев, както и младите варненски творци Петър Чиновски и Драго Дочев, активно развиващи артистичната си кариера в последните няколко години.

Развитието на човешките взаимоотношения е един безкраен процес във времето. То търпи своите промени, свързани с промените в обществените нагласи, влиянията на световните катаклизми, еволюирането на един обществен ред и западането на друг, издигането на едни идеи и потъването в забвение на други. Основната характеристика на този процес е именно неговата безкрайност, а втората може би е неговата цикличност. Защото революционните идеи, предизвикващи неконтролируемо бързи промени в обществата и световния ред все пак не са ежедневно явление. Ежедневие е именно тихата, постоянна, малка и понякога трудно забележима, но безкрайна във времето промяна. Стъпка по стъпка, идея след идея, процесът на промяна търпи своето развитие, апогей, после спад, зануляване, но веднага след това възходящата линия на промяната се появява - на друго място, чрез други хора, чрез нови идеи. 

Васил Стоев, Фигура с черна шапка

Така „допустимото бъдеще“ е една абстрактна величина, изпълвана със съдържание от действия в сегашно време, чието значение рефлектира върху процесите във времето. Тези действия са фокусирани върху промяната в бъдеще, но се влияят от проблемите, съпътстващи настоящето. Опитвайки се да се впишем в зададената от кураторите основна тема на фестивала, проектът на галерия Ларго обръща фокуса върху безкрайността на процеса на промяна, неговата цикличност и процеса на приемственост и надграждане, проявяващ се чрез връзките между поколенията.

Именно затова в изложбата сме поканили различни поколения творци - четирима утвърдени художници, с богата творческа биография и сериозни художествени постижения в кариерата си и двама млади автори, които да почерпят опит и вдъхновение от съизмерването със своите именити колеги.

Атанас Колев, Безкрайността

Васил Стоев ще се представи с голямоформатна живопис, Румен Нечев ще участва с графика, Атанас Колев ще покаже кинетична скулптура от метал, а Розина Макавеева ще се представи с инсталация от обекти. Драго Дочев ще покаже NFT видео арт, а Петър Чиновски ще се включи в изложбата с инсталации от колажирани принтове, инсталация с програмен код и ръчна книга.

Повече информация за художниците:

Васил Стоев  https://www.largogallery.com/avtori/Vasil-Stoyev?lang=1

Румен Нечев https://www.largogallery.com/avtori/rumen-nechev?lang=1

Драго Дочев  https://www.instagram.com/dragodochev/

Петър Чиновски  https://www.instagram.com/peter_chinovsky_digital/

Атанас Колев https://www.facebook.com/AtanasKolevART

Розина Макавеева https://www.instagram.com/rozina_makaveeva/

 

Информация: Нели Вълчева, галерия Ларго, Варна

Заглавно изображение: Drago Dochev, The Right Way


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

    Българска култура, комикси, художници, изкуство

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.