ПРЕМИЕРИ: Красимира Алексиева и "Пътят на художниците"

18.02.2014
Снимка 1

Излезе от печат новата книга на Красимира Алексиева "Пътят на художниците", финансирана по програмата на Община Пловдив за подкрепа на книги на пловдивски автори и значими за Пловдив издания. Изданието е луксозно, голямоформатно, 114 стр., на български и английски език.

Включва художествени есета за 19 български творци с богат илюстративен материал.

Премиерата на книгата ще се състои на 18 февруари от 18 часа в Културния център на Радио Пловдив.

Книгата ще представят доц. Владимир Янев и Димитър Атанасов.

 

Красимира Алексиева, "Пътят на художниците"

ИК "Ракурси", Пловдив 2013


 

ВИЗИТНА КАРТИЧКА

Красимира Алексиева е родена в София.

От 05 септември 1995 година, заедно със сина си Сим Алексиев, е ръководител на галерия „Възраждане“, Пловдив към читалище „Възраждане“ в Стария град. Под нейно ръководство са открити 400 изложби на автори от цяла България и чужбина. За дейността с галерията Красимира Алексиева и Сим Алексиев са отличени с наградата - скулптура „Полет над Пловдив“, връчена в Нощ на музеите и галериите, 2006 от КЦМ-Пловдив.

Галерия „Възраждане“ е удостоена със златна значка „Златна книга“ и специален сертификат за почетен статут на институция с висок престиж и обществено признание в областта на културата през 2010 г. Наградата се дава от Съвет на европейската научна и културна общност - официално представителство в София.

Красимира Алексиева е автор на дванадесет есета за художници, представени в сп. „Европа“ (броеве - 2002 до 2009 г.) и седемнадесет критични есета в седемнадесет броя албуми и каталози, издадени от галерия „Възраждане“.

Автор на книгите

1994  – „Къде ме търсите“, поезия, Издателство „Хемус“, София
1998  – „Бог да бъде там“, поезия, ИК „Хермес“, Пловдив
2007  – „Свръхскоростно“, поезия, Издателство „Фабер“, Велико Търново

 

на снимките: галеристите от "Възраждане" с художника Ставри Калинов и скулптора Димитър Рашков