Юбилейни дати: Национален конкурс "Христо Фотев" - 80 години от рождението на поета

17.03.2014
Снимка 1

Национален конкурс за поезия „Христо Фотев” - Бургас

На 14 март 2014 в град Бургас бяха обявени номинираните автори за националната награда за поезия "Христо Фотев" 2014. Тази година конкурсът минава под знака на 80-годишнината от рождението на поета, на когото са посветени нова книга с интервюта и спектакъл по негови стихове.

Жури в състав: Руслан Карагьозов – председател на Комисията по култура в ОбС- Бургас, Георги Ингилизов – представител на Съюза на българските писатели, София, Рада Панчовска – представител на Сдружението на българските писатели, София, и номинираните за наградата „ Хр. Фотев ” в предходното издание на конкурса Роза Боянова и Иван Сухиванов номинира пет книги:

Йорданка Белева - "Й"
Йордан Ефтимов - "Сърцето не е създател"
Иво Рафаилов - "Изброими изкушения"
Сашо Серафимов - "Старците умират в края на света"
Едвин Сугарев - "Сезонът на плашилото"

 

Висока оценка получиха и поетичните книги на:

Валентина Радинска - "Употреба на свободата"
Валентин Дишев - "Маргьорит (и други регистри )"
Димитър Ганев - "Никол слиза по стълбите"
Иван Странджев -  "Есенен часовник"
Кристин Димитрова - "Градината на очакванията"

 

Церемонията по връчване на Националната награда „Христо Фотев” ще се състои на рождения ден на поета 25 март - Благовещение, от 18 часа в ДТ „Адриана Будевска”.

80-тата годишнина на Христо Фотев ще бъде отбелязана със спектакъла „ Князът на поезията ”, с участието на актьори от бургаския театър.

Идеята, сценарият и организацията на спектакъла са дело на творчески екип: Руслан Карагьозов, Роза Боянова, Иван Сухиванов и Георги Ингилизов, които са и членове на инициативния комитет.

В церемонията по награждаването ще участват също проф. Михаил Неделчев и поетите Калин Донков и Петър Анастасов.

А списание “Море”, чийто главен редактор е бил и Христо Фотев, ще излезе с брой посветен на поета. Интересът към този националния конкурс расте, защото е почит не само към талантливата поезия, но и към харизматичната личност на Христо Фотев.

Проф.Светлозар Игов написа в едно свое слово за поета: "Не зная много ли са българските градове, които могат да се похвалят, че са обезсмъртени в толкова хубави стихове. А и не зная дали е правилно да нарека Бургас родно място на поета Христо Фотев, а не Христо Фотев – родина на поетическия Бургас. Поне за мен Бургас винаги е присъствал такъв, какъвто го е създал в поезията си Христо Фотев. Защото не градовете създават поетите, а поетите – градовете."

 


 

Национален конкурс за поезия "Христо Фотев" - Бургас

Кратка история

Националният конкурс за поезия се посвещава на големия поет Христо Фотев. Той е учреден с решение на Общинския съвет - Бургас през 2006 година и се организира от Община Бургас, Съюз на българските писатели, Сдружение на българските писатели и Министерство на културата.

По статут се провежда в Бургас под патронажа на кмета на града на две години, като се финализира на рождения ден на Христо Фотев - 25 март.

През 2008 г. се създава инициативен съвет за учредяване на национална награда за поезия на името на големия бургаски и български поет. В регламента се посочва, че право на участие имат български автори, издали поетични книги през последните 2 календарни години. Първият носител на националната награда за поезия „Христо Фотев” става Тома Бинчев през 2008 г. Вторият носител е Росен Друмев (2010), през 2012 е Аксиния Михайлова.

Сега е четвъртото издание на конкурса.

Организатори на конкурса са: Община Бургас, Министерство на културата, Съюза на българските писатели, Сдружението на българските писатели и писателската общност в Бургас.

Тази година журито е с председател Руслан Карагьозов – председател на Комисията по култура в Общински съвет Бургас и членове: Георги Ингилизов – представител на Съюза на българските писатели, София, Рада Панчовска – представител на Сдружението но българските писатели в София, и номинираните за наградата „Хр. Фотев” в предишното издание на конкурса Роза Боянова и Иван Сухиванов.

За участие в конкурса тази година бяха получени 140 поетични книги, издадени през 2012 и 2013 година. Авторите са от няколко поколения – студенти, дебютанти и утвърдени имена в българската литература. Книгите са издадени в български издателства – „Колибри”, „Потайниче”,”Буквите”, „Жанет”, „Хулите”, „Фабер”, „Литературен форум” „Изток-Запад”, Издателско ателие Аб”, „Сиела”, „Летера”, Хермес”, бургаските издателства – „Балтика 2002”, „Демараж”, Либра Скорп”, както и самиздат.

Сред книгите има излезли с финансовата подкрепа на Министерството на културата и на няколко общини в страната, включително и Община Бургас.

 информация и снимки: Иван Сухиванов

 

Повече за програмата в сайта на ДБП - Бургас тук

Стана ясен носителят на Фотевата награда тук

 


 

редактор: Христина Мирчева