НОВИ КНИГИ: Иван Ланджев и "Ние според мансардата"

15.04.2014
Снимка 1

Поезията на Иван Ланджев е странна симбиоза от вглъбен и в същото време интензивен езиков порив. Това напрегнато съсредоточаване в собствения си свят, това раздвижване на текстовете от безброй препратки с внушението за един по-разширен културен контекст на критическа изповедност. И превръщането им във въздействащи полифонични композиции, във впечатляващи монтажи от интимни мотиви, универсални теми, преживелици, състояния, жестове. И оправданието на целия този  мисловен поток, позовавайки се на особеностите на времето с неговия информационен взрив. С триумфа на абсурда  и възможността за  издигане над абсурда  чрез художественото му опознаване. Поезия, която трябва да се чете търпеливо, без пропуски, защото в нея, читателю, вибрират и твоите медитативни терзания. Една поезия със сериозно и достойно бъдеще.

Иван Теофилов

 

Иван Ланджев и "Ние според мансардата", поезия
ИК "Жанет 45", април 2014
редактор: Иван Теофилов
художник: Люба Халева
 
 

 

 

ВИЗИТНА КАРТИЧКА

Иван Ланджев (1986) е бакалавър по философия и магистър по културология в СУ „Св. Климент Охридски“. В момента е докторант по руска класическа литература (ХІХ век).

Победител е в Националния конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ 2009.

първата му стихосбирка „По вина на Боби Фишер“ , 2010 печели Националната награда за дебют „Южна пролет“ и е номинирана за наградата „Иван Николов“.

Негови стихотворения са публикувани в повечето водещи списания и вестници в България, както и в чуждестранни издания, превеждани са на английски, немски, испански, словенски, хърватски, словашки. Участвал е в международни поетични фестивали, четения и научни конференции в САЩ, Русия, Австрия, Словения, Словакия, Унгария. Превежда от и на английски.

Работи като сценарист.