МОСТЪТ: Благотворително четене в помощ на пострадалите от наводненията в Сърбия, Хърватия и Босна и Херцеговина

04.06.2014
Снимка 1

Дата и час на събитието: 07 юни (събота) 2014 от 13.00 – 14.30 часа

Място на събитието: ляв полуетаж, НДК - Пролетен базар на книгата 2014

 

„Мостът на Дрина” е един от най-известните романи на Иво Андрич – световен автор, който е роден в Босна и Херцеговина, дебютира като поет в хърватска антология, а прекарва една голяма част от живота си в Белград. „От всичко, което човек в стремежа си към живот издига и строи – казва Иво Андрич – най-доброто и най-ценното в моите представи са мостовете. Те показват мястото, на което човек е срещнал препятствие и не се е спрял пред него, а го е преодолял”.

Андрич пише романа по време на Втората световна война, в състояние на болка и отчаяние за един свят, губещ чудовищно своята човечност, за един свят, разрушаващ своите мостове… Построеният през ХVІ век мост на Мехмед Паша Соколович във войната е разрушен. Няколко години след появата на романа той възкръсва отново. За всички днес той е „Мостът на Дрина”. Защото литературата, защото любовта – а какво друго е литературата освен любов – прави чудеса.

Нека това благотворително четене днес бъде такъв мост. Мост на солидарността. Мост на надеждата. Мост на хуманността, устояващ на всякакви препятствия.

В благотворителното четене ще участват:

Екатерина Йосифова, Иван Цанев, Иван Теофилов, Яница Радева, Оля Стоянова, Стефан Иванов, Палми Ранчев, Валентин Дишев, Илко Димитров, Марин Бодаков, проф. Светлозар Игов, Силвия Чолева, Ивайло Добрев, Калоян Игнатовски, Димитър Кенаров, Иван Димитров, Иван Христов, Поли Муканова, Радослав Чичев, Тома Марков, Ясен Атанасов, Роман Кисьов, Людмила Миндова, Лора Ненковска, Митко Новков, Мина Кръстева, Русанка Ляпова, Йордан Ефтимов, Емануил А. Видински, Христина Мирчева. (списъкът е в процес на добавяне)

Българските автори ще четат произведения и на сръбски, босненски и хърватски автори.

Събраните от благотворителното четене средства ще бъдат предоставени на посолствата на Сърбия, Хърватия и Босна и Херцеговина.

 

Събитието се организира набързо по един тревожен повод и участниците се присъединиха много бързо към идеята. Разбира се, списъкът не е затворен, понеже пред желанието за благотворителност граници няма. В чисто практически план това го показват и създадените групи в подкрепа на пострадалите от наводненията, в които непрекъснато се вижда огромната загриженост на хора от цяла България. При това става въпрос за съвсем анонимни жестове, без каквото и да било желание за изтъкване на дарителя. Което е и нормално.

Самото благотворително четене би могло да срещне критики, затова че превръща едно бедствие в повод за изтъкване на имена. Само че подобен род благотворителност не е новост (при музикантите е практика) и едно от най-смислените ù основания е в жеста, в солидарността, в ангажирането на съзнанието с проблем, който действително е тревожен.

Случайно тези дни попаднах на интервю на проф. Боян Биолчев от 1999 г., в което той казва: "На Балканите има изключително плодородна земя, няма урагани, цунами, почти никакви бедствия - освен котел човешка глупост, човешка ненавист и лоша история. Но пък точно това ни е направило витални и пъргави". Е, за съжаление на Балканите има и природни бедствия, които като че ли в зависимост от степента на стихийност провокират "избухването" на тази "виталност" и "пъргавост", благодарение на които на Балканите има не само примери за ненавист и глупост, но и за обич, чест и човещина.

Защо точно Андрич... Някак естествено, докато с Яница Радева обсъждахме поканата за събитието, изплува "Мостът на Дрина". Това е роман, за който често по време на разпадането и войните в Югославия се сещаха всички онези, които търсеха смислен начин да се прекрати безумието. Добрата литература обаче дава смисъл в различни случаи, тя може да се чете и препрочита. Добрата литература в крайна сметка е мост. Средствата ще се събират по време на самото четене на Панаира на книгата и след това ще бъдат предоставени и на трите посолства. Детайлите по събирането на средствата ще бъдат допълнително уточнени с организаторите на Панаира на книгата, които по отправена от Силвия Чолева покана любезно откликнаха на идеята за това благотворително четене.

Предложение на Илко Димитров е участниците в събитието да четат стихове на сръбски, хърватски и босненски поети и мисля, че тази чудесна идея беше посрещната от всички като един от най-добрите начини да се покаже солидарност и уважение.

 

информация: Организаторите