"Кучка и Котарак" на Димитър Грозданов и Мария Джакович в галерия "Резонанс", Пловдив

15.07.2014
Снимка 1

На 16 юли 2014 от 18.30 часа в галерия "Резонанс", Пловдив ще се открие изложбата "Кучка и котарак" - рисунки и живопис,  на Димитър Грозданов и Мария Джакович.

 

Изложбата "Кучка и котарак" представя двама автори от различни генерации, различни националности и с различни възгледи върху личното творчество.

Сръбската художничка Мария Джакович (1983 г.) и българинът Димитър Грозданов (1951 г.) в последните няколко години срещат изкуството и интересите си на артистични форуми по различен повод. Специално за тази изложба те са подготвили рисунки и живопис, които са нетипични като жанр за тях.

Котките на Мария Джакович варират от монументалност до конкретни впечатления и съответно ескизи. Това са рисунки, които по своеобразен начин контактуват както с Египет, така и с обикновени състояния на същества, често пъти са аналогични на човека.

Живописните работи на Димитър Грозданов са разказ за куче, което не само го съпътства в живота, но и създава една собствена атмосфера. Можем да я определим дори като водеща за неговото мислене. Общото между двамата автори е, че те търсят да опоетизират животинския свят и така го пречупват през себе си, че се получават своеобразни автопортрети.

Мария Джакович е автор със силно изразена експресия – и като пластичен подход, и като начин на изразяване на вътрешното аз. В творчеството си тя разчита на силния сблъсък на контрастни състояния и на вникване в еротиката зад обобщената форма. Може да се каже, че това е художник с траен интерес към автобиографичното. В случая обаче тя специфично се дистанцира от себе си и чрез образа на котката търси символи. Нейните рисунки, както и живописта й, са ясни, конкретни, завършени и обобщени. По този начин Мария предизвиква зрителя да се оглежда в създадените творби, да търси себе си и да намира философията на човешкото битие, изразено понякога в общия силует, а често пъти в очите или в характерните движения на котката.

Димитър Грозданов, изобразявайки кучката, прави своеобразен разказ за едно същество, което моделира човешки състояния.

Изложбата на двамата художници, разделени възрастово от няколко десетилетия и географски от няколкостотин километра, показват възможности за симбиоза, но не и за пълна хармония. Именно разликите между тях са онова, което прави изложбата интересна и поставя пред зрителя въпроси.

Биографичната особеност, че тези двама автори няколко пъти работят заедно, експонират и дискутират със средствата на изкуството, показва по-скоро разлики, отколкото общности. Мария Джакович живее в Белград, Димитър Грозданов в София и това разстояние означава както диаметрална противоположност, така и експлозивна близост.

Сегашната им изложба в галерия "Резонанс" в град Пловдив въпреки всичко постига учудващо единство. Може би това се дължи на вътрешна духовна общност или на обещание за бъдещи взаимопрониквания. Във всеки случай това е един тандем, чието бъдеще е неопределимо, но в случая ни поставя не само пред проблемите на колективната изложба, но и пред динамиката на индивидуалните пътища.

 

Антония Димитрова - артистичен директор,
галерия "Резонанс", Пловдив

 


 

ВИЗИТНА КАРТИЧКА

 

Димитър Грозданов е роден 1951 г.в гр. Генерал Тошево /България/.

Завършва Художествена Академия в София, специалност „История и теория на изкуството” през 1978 г. Има стипендии в Швейцария, Франция, Холандия.

Организатор на много изложби, акции и пърформанси в България и в чужбина. /Международното триенале на живописта, „Процес-Пространство” и др./ Куратор е на различни изложби  като „Тухлата”, „Ухото на Ван Гог”, „Лабиринт”, „Голямата графика” и „Безопасна игла”.

Има 50 самостоятелни изложби и участия в много колективни изложби в България (София, Пловдив, Добрич) и чужбина (Франция, Швейцария, Германия, Холандия, Турция, Тунис и др.)

Работи в областта на инсталацията, живописта, видеоарт, пърформанс, графика... Преподавал е в специализирани художествени учебни заведения. От 1992 г. е главен редактор на списанията „Изкуство” и „Изкуство - Art in Bulgaria”. Димитър Грозданов е заместник-председател на УС на СБХ по творческата дейност. Носител на редица награди и отличия за критика, скулптура, живопис. Живее и работи в София. 

 

Мария Джакович е родена е през 1983 г. в Дубице (Босна)

През 2006 г. завършва Художествена академия в Требине и Сараево.

Има самостоятелни изложби в Грознян, Херуег Нови, Никшич, Подгорица, Требине, Балчик, София.

Работи в областта на рисунката, живописта и сценографията. Има много участия в колективни изложби и симпозиуми в Сърбия, Хърватска, Босна и в други държави в Европа. Живее и работи в Белград.

 


 

редактор: Христина Мирчева