"Щрих и стих" - писатели и продуценти

20.02.2015
Снимка 1

КОЙ КОЙ Е?

От писателите в "Щрих и стих"

 

Весела Данчева - продуцент

Весела Данчева (1975) работи като режисьор и продуцент на анимационни филми от 2001г. Дипломира се в Холандия и през 2006г. се връща в България. Весела е един от създателите и главен двигател на Компот Колектив - платформа за анимационно кино и визуално разказване на истории. Режисьор на филма “Анна Блуме”  (2009) и съ-автор на филма “БАЩА”(2012), които заедно имат 35 международни награди.
 

Георги Господинов

Георги Господинов е български поет, писател и драматург, чиито произведения са преведени и издадени в над двадесет страни. Автор е на стихосбирките "Лапидариум" (Национална награда за дебют «Южна пролет»), "Черешата на един народ" (Награда за най-добра книга на годината), "Писма до Гаустин" и антологичната "Балади и разпади" (2007). Том с негова поезия е публикуван на немски, чешки и португалски. Неговият „Естествен роман” е публикуван на 20 чужди езика в над 25 страни по света, сред които САЩ, Испания, Германия, Франция, Италия и др. Получава отзиви в „Ню Йоркър”, „Таймс”, „Гардиън”, “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” и др. “Le Courrier” (Женева) го нарича “машина за истории”. Нойе Цюрхер Цайтунг го определя като “ироник на отчаянието”, а според Гардиън е “земен и интелектуален едновременно”. Автор е на книгата с разкази "И други истории", преведена на седем езика. Нейното американско издание през 2007 влиза в номинациите за престижната международна награда “Франк О Конър”. Съставител на сборника "Аз живях социализма. 171 лични истории" и съавтор на "Инвентарна книга на социализма". Автор е на театралните  пиеси “D.J.” и  “Апокалипсисът идва в 6 вечерта” и двете с национални награди за драматургия “Аскеер”. През 2008 печели годишната стипендия на Берлин в областта на изкуствата (DAAD).

Романът "Физика на тъгата"(2012) печели Националната награда за литература "Христо Г. Данов".

Дилян Еленков 

Дилян Еленков е роден на 10 ноември 1978 година в гр. София. Завършва СУ „Св. Климент Охридски”, специалност Педагогика на обучението по изобразително изкуство (2007), и магистратура Библиотечно-информационни науки и културна политика в същия университет (2014). Пише поезия, проза, сценарии. Филмът по негов сценарий „5 метра коридор” на Дмитрий Ягодин печели награда за най-добра анимация на Филмово предизвикателство „Sofia Short Challenge 2”. Публикувани текстове във в. „Капитал лайт”, „Литературен клуб”, „Кръстопът”, „Литернет”, „Лик”, в.”Преса” и др. Анимационният късометражен филм „Денят на кървавите венци” на Димитър Димитров – Анимитер по едноименния разказ и адаптиран по него сценарий печели през 2014 година множество награди, сред които тази на филмовия фестивал „Hollywood Weekly” в Лос Анджелис.

Димитър Воев (1965-1992)

Димитър Воев е български поет, композитор, вокалист и музикант, най-известен като основател на култовата българска група „Нова генерация“, създадена през 1987 г. и съществувала в различни състави до смъртта му през 1992 г. Воев е бил част от банди като „Парадокс“, „Кале „Вход Б“ и естествено „Нова генерация“. Само 18-годишен написва текста за една от най-известните песни на група „Атлас“ - „Кукла“. Неговите текстове и музика са превърнати в култ за повече от едно поколение българи. “Нова генерация” несъмнено е не просто група, а явление в най-новата българска култура. Песните са силни и магнетични, а поезията на Воев, е разтърсваща и до болка искрена.

Калоян Праматаров

Калоян Праматаров (1984) е поет и преводач, докторант по тракийска и римска археология в СУ „Св. Климент Охридски“. Автор на стихосбирките „Асфодел“ (2012), издадена с подкрепата на Национален фонд „Култура“, “Casual Nobody” (2013) и мултимедийния поетичен пърформънс „Слънцестоения над Черната река“ (2014). Носител на наградата за художествен превод „Елена Мутева“ (2014). Негови творби са публикувани в „Литературен вестник“,  сп. „Но поезия“, сп. "Съвременник",  различни български сайтове за литература.

 

Интервю с авторите в "Диаскоп": "Отвъд името"
"Щрих и стих" - режисьори тук
Албум на "Щрих и стих" в категория "Комикси" може да разгледате тук

 

          Колаж: ©Студио Диаскоп