"Щрих и стих" - режисьори

20.02.2015
Снимка 1

КОЙ КОЙ Е?

От режисьорите на "Щрих и стих"

 

Аспарух Петров

Аспарух Петров завършва художествена гимназия в Троян през 1999. На анимационното изкуство се отдава след като прави първия си филм “First Love / Първа любов” през 2008г. От тогава Аспарух има реализирани над 20 анимационни проекта, някои от тях отличени с национални награди (Inside / Отвътре 2008, Seed / Семе 2009, Forelock / Перчем 2010). Последния филмов проект, в който режисьора участва е анимационно-документалния филм “БАЩА” на Компот Колектив, получил 26 международни награди.

Борис Десподов

Борис Десподов (1973) е художник  и режисьор на анимационни, документални и игрални филми. През 1998 завършва магистърска степен в НХА „Николай Павлович”, София, а през 2010 специализира филмово продуцентство в European Audiovisual Entrepreneurs EAVE, Люксембург.

Документалният филм "Коридор # 8" (2008) е показан на над 60 международни филмови фестивали и е отличен с 16 международни награди.

“Три сестри и Андрей” (2009), режисиран съвместно с А. Паунов е показан на над 100 международни филмови фестивали и са получили 10 международни филмови награди, включително - Награда Джеймисън за най -добър български късометражен филм.

Борис Праматаров 

Борис Праматаров (1989) е визуален артист. Завършва бакалавърска степен по „Книга и печатна графика“ в НХА, София и магистратура по графични изкуства в Кралската академия по изкуства в Гент (Белгия). Специализирал е илюстрация и графичен дизайн във Висшето училище за изящни изкуства „Синт Лукас“ (Гент) и в Женския университет „Дуксунг“ в Сеул, Южна Корея. Един от десетимата финалисти в категорията „Млади таланти“ на Международния комикс фестивал в Ангулем (2013), проектът му „Машина за кубове“ е публикуван в албум на изд. „Иконограф-Ателие БД“. През 2011 е финалист за наградата на името на Реймон Льоблан с проекта за комикс „Възхвала на интернет“, публикуван в колективен албум от изд. „Ломбар“ (2012) и участвал в изложбата на финалистите в музея МУФ в Брюксел (септември 2011–март 2012). Има шест самостоятелни изложби, автор е на три арткниги: „Амигдала“ (2013), „Допелгенгер“ (2013) и „Моите демони“ (2012). Негови илюстрации са били публикувани в „Ню Йорк Таймс“.

Дмитрий Ягодин

Дмитрий Ягодин(1979) е роден в Москва, Русия. Учи анимация в Националната академия за театрално и филмово изкуство в София, България. Той работи като художник на свободна практика и независим режисьор и аниматор. Последния филмов проект, в който режисьора участва е анимационно-документалния филм “БАЩА” на Компот Колектив, получил 26 международни награди. Други негови филми са: 5 метра коридор (2010), Риболов с Фил (2008), наказание и престъпност (2007 г.), Reanimania (1999)

Иван Богданов

Иван Богданов (1973) е режисьор и сценарист на анимационни филми. През 2001 завършва своето образование в Ротердамската академия по изкуствата и от тогава се работи като режисьор на анимационни филми, илюстратор и художник. Той е съосновател на анимационното студио ФИНФИЛМ и КОМПОТ КОЛЕКТИВ. През последните години създава анимационни филми, които получават международно признание и множество награди, измежду които са “БАЩА” 2012 и “АННА БЛУМЕ” 2009.

Милен Витанов

Милен Витанов (1978) е завършил университета за кино и телевизия Конрад Волф в Потсдам, Германия. По време на следването си е отличен с награда за изключителни постижения на чуждестранни студенти от Германската служба за академичен обмен DAAD. Дебютният му анимационен филм „My Happy End“ участва на над 150 международни фестивала и печели голям брой награди. Милен Витанов се специализира в разработването на смесени техники между компютърна 3D анимация и класическа рисувана анимация.

 

Интервю с авторите на "Щрих и стих" в "Диаскоп": "Отвъд името"
За писателите и продуцентите в "Щрих и стих" прочетете тук
Албум на "Щрих и стих" в категория "Комикси" може да разгледате тук
 
          Колаж: ©Студио Диаскоп