Изложба "Български детски комикси" в НБ "Иван Вазов", Пловдив

03.06.2015
Снимка 1

Изложбата "Български детски комикси" е от фонда на НБ "Иван Вазов", инициатор и организатор  на събитието, и се осъществява в рамките на "Пловдив чете 2015".

03 юни 2015 до 12 юни 2015 година

 

Народът, този вечен мъдрец е казал, че дървото се превива, докато е младо. И наистина, 10-12 годишно дърво може само да се отсече или унищожи, но не може да се превие. Тази поговорка учи, че от детето, бъдещия гражданин, може да се направи такъв човек, какъвто пожелаем. А днес малките деца се намират във властта на съвременните изкуства. Техните души са още чисти книги - чакат своя художник, който да рисува върху тях. И който пръв наруши покоя на детската душа, който пръв раздвижи мисълта на детето, той дава насока на бъдещия му живот. Това е свещенодействие.

За да разберем колко е важно възпитанието в детските години, няма нужда да си служим с общи примери. Достатъчно е да посетим изложбата "Български комикси за деца" в НБ "Иван Вазов" – Пловдив. Какво виждаме? – Организаторите сполучливо са извадили от архивите за начало на експозицията един от първите български комикси "Шибил", отпечатан в Сърбия. И от този сюжет ние ясно можем да заключим за първоначалното възпитание и обучение: "Горко на тая страна, която има нещастието да бъде населявана от хора, за които остава без значение вечната истина, "че дървото се превива докато е младо".

Ако хвърлим поглед върху експонатите и ако проследим развитието им, ще стигнем до извода, че българските детски комикси през всички години и политически управления са били с морално съдържание и без явна или груба партийна тенденция. Чест прави на българските комикс автори, че не са представяли творби, които да будят деление, омраза, съсловна ненавист и ожесточение между децата. Напуснах изложбата с мисълта: Не трябва ли най-после да се сложи край на неясното положение на комиксите чрез прокарването на един умело приготвен закон за подпомагане у нас на самостоятелното Девето изкуство?

Нашият народ исторически е стар, но по развитие е много млад, защото културата на българския народ започва от освобождението на България. За по-ранната култура, колкото и голяма да е била, ние българите не можем да говорим, можем само със спомените и незначителните останки от тази култура да се гордеем. Голяма грешка е, че не съзнаваме своята слабост, а мислим, че можем спокойно и с пълно достойнство чрез спомени да застанем на равно със съвременните чуждестранни майстори.

 

Автор: Георги Чепилев

На снимките: кадри от изложбата

 


 

Редактор: Христина Мирчева