Калоян Праматаров: "Мините са романтично, мрачно място с добра акустика за текстовете на Силвия Плат и Дилън Томас"

23.10.2015
Снимка 1
На 19.Χ. 2015 г., като част от културната програма на община Перник за празника на града,  се проведе поетичния пърформънс "Не си отивай кротко в тъмнината" по стихове на  Дилън Томас и Силвия Плат.  Текстовете бяха прочетени от Иван Димитров, Калоян Праматаров, Кристина Стоянова и Радослав Чичев, на фона на визуализация, дело на Борис Праматаров и музикална среда пресъздадена от dark ambient/noise/drone формацията Dwaаl (Иван Шентов, Николай Митев).
 
Проектът е еднократен акт, част от поредицата литературни четения организирани от Dark Wave Group Sofia, реализиран с любезното съдействие на Регионален исторически музей – Перник.
 
За него Калоян Праматаров разказва:
 
Идеята за литературно четене в Подземен минен музей- Перник възникна спонтанно. Мините са романтично, мрачно място с добра акустика, подходящи за красивите текстове на Силвия Плат и Дилън Томас. Искрено се радвам, че служителите и директорката на пернишкия музей ни сътрудничеха за осъществяването на едно подобно смело начинание, както и на големия зрителски интерес. Най-сърдечно се извиняваме на всички онези хора, които бяха дошли да ни гледат и не съумяха да влязат поради недостатъчното количество въздух в мините. Не очаквахме да сте толкова много.
 
Галериите, приглушената светлина, импровизацията на текстовете, музикалната среда, прожектираните образи, притихналата публика от всякаква възраст. За първи път ми се случи, някой да ми подари цвете след поетично четене и докато крачех по коридора с букета хризантеми, си мислех, че това се случва именно тук, дълбоко под земята, в град Перник, мястото на което осъществихме една мечта.
 
Повече снимки в "Албуми" тук
 
 

 
редактор: Христина Мирчева