Христина Мирчева и "Ускорени пейзажи" гостуват в галерия Резонанс, Пловдив

08.11.2015
Снимка 1

Галерия Резонанс продължава поредицата от срещи, наречена ЛИТЕРАТУРЕН РЕЗОНАНС. В годините напред в галерийното пространство ще бъдат представени български и чуждестранни писатели и поети. Поредният автор е Христина Мирчева.

ИК Жанет 45 и галерия Резонанс Ви канят на

Премиера на Христина Мирчева и нейната поетична книга

"УСКОРЕНИ ПЕЙЗАЖИ"

 

Дата: 11.11.2015 (сряда) от 18.00 часа

Място: Галерия Резонанс, Пловдив, ул. Петър Парчевич 14

Книгата ще бъде представена от доц. д-р Жоржета Чолакова

 

Христина Мирчева за книгата

37 стихотворения, повечето от които писани между средата на 2012 и началото на 2014 година, се опитват да придадат плътност на втората ми поетична книга „Ускорени пейзажи” (27 май 2015, ИК „Жанет 45”). Те са и опит да уловя движението – от болезнения забавен каданс на меланхолията и труднопобедимата клаустрофобичност до забързания ритъм на връхлитащия в публиката влак.В „Ускорени пейзажи”, естествено продължение на „Минава нощ, минава ден” (07 март 2012, УИ „Паисий Хилендарски”) сън и реалност отново и отново се преплитат като относителни величини и понятия, но тук лирическият герой вече помахва за сбогом на очевидното безсмислие на оптимизма и мъгливите илюзии. 

Другите за автора и книгата

Поезията на Христина Мирчева притежава онази вдъхновяваща сила, която долавя неподозирани образни пулсации в привидно обикновените неща. Нейният непреднамерен поглед към големите контури и малките детайли раздвижва духовната енергия на незабележимите на пръв поглед естествени измерения на живота. Поезия, която девоалира истинския извор на красивите вълнения и на прикритите депресии зад привидно познатите и делнично безлични състояния.

Доц д-р Жоржета Чолакова, ПУ "Паисий Хилендарски"

Поезията на Христина Мирчева приема обичайната предметност, но само ако върху нея са останали утаени кладенчета с жива вода. Тя говори за времето, запътило се към родната люлка и връщащо ни абсурда на забравената истина.Това са стихотворни късове от остро, студеноясно очертана и до болка осветена природа – като словесни картини на Иван Милев. Стихове, наситени с ведрина, но и с ужаса на мигновения поглед. Поезия на белите мраморни стъпала под мътна вода.

Доц. д-р Николай Нейчев, ПУ "Паисий Хилендарски"

В "ускорените пейзажи" на Христина Мирчева се разиграва изгубената, но винаги струваща си битка да се улови и задържи нетрайното, убегливото, да се „хване слънцето“ – в обектива, в думата, в жеста… На пръв поглед лежерните „акварелни“ стихотворения всъщност разказват напрегнати сънища или изплъзващи се миражи – плод на светлина и въображение.
Книга, която ускорява сърцето, окото, ума…

Надежда Радулова, редактор на книгата "Ускорени пейзажи"

 

Медиен резонанс

 

Dictum – разговор с Валентин Дишев по БНР Христо Ботев – 05 юни 2015

 

Деликатна, изключително красива, изключително замисляща книга, книга за преминаващото, но не и за преминаването, писана не от онзи, който просто преминава, а от онзи, който се вглежда в нещата, опитва се да ги удържи, но и да не ограничава свободата им, опитва се да ги има без да ги притежава. Така че - книга, която трябва да бъде прочетена.

Литературен вестник, Витрина, бр. 22 – Йордан Ефтимов, 10-16 юни 2015

За толкова много стихосбирки казваме без да му мислим – „деликатна поезия“. И за толкова малко това определение наистина е вярно. А в тази дори заглавията са вече завършени стихотворения, така че още с първия стих настъпва главоломното преобръщане, потъване и изплуване и ново потъване. Поезия за „изгубената, но винаги струваща си битка да се улови и задържи нетрайното“, както пише на задната корица Надежда Радулова.

Битка може би загубена за сърцето, но постоянно печелена от литературата.

Lira.bg, Нели Лишковска, "Ехоландшафт", 16 юни 2015

Читателят възприема света от позицията на слепец, нуждаещ се от словото, за да вижда. Поезията му дава онова познание, което е било недостъпно за него до този момент. Стиховете на Христина Мирчева създават определени поетични вълни, които достигат до имагинерното, отразяват се в него и връщайки се при читателя, то вече може да бъде разпознато като действителност.Нова реалност. При това – много по-желана и красива.

Код култура, DCTV – Емилия Терзиева, 19 юли 2015

Артефир, БНР – Христо Ботев, Димитрина Кюркчиева и Гергана Рачева, 29 юли 2015

Живописното присъства в тази малка книжка, която за мене беше откритие. Христина Мирчева има неочаквано усещане за взиране в цветовете на делника – това е нейната магия. Стихотворенията са написани като дишане. Ако трябва да избирам за антология, бих избрала стихотворението „Ускорени пейзажи” – толкова лятно пулсира!

В-к Марица, Ина Иванова, "(Недо)сънуванит свят на Христина Мирчева", 05.09.2015

Лаконичният изказ не спестява на читателя чувството за дълбочина, за вглеждане навътре, за търсене на причините. Декорът е градски. Лирическият герой – отстранен, но не отчужден, успяващ да запази „здравословна дистанция”, един модус, който допълнително засилва усещането за самотност, за бездна между случващото се и желаното. Светът в „Ускорени пейзажи” е флуиден, но не и акварелен. Той тежи невъзмутимо. И несмутимо. Точно като в живота.

 

Едно приплъзване по перфектния кадър, едно засядане в плитчините на спомена, едно ускоряване на пейзажа – възможно ли е тези наглед безобидни действия да се окажат опасни за изживяване състояния? Защото тази книга, пестелива откъм брой стихотворения и неочаквано разточителна откъм смислова многозначност, е „заета” с други себереализации: да поставя въпроси, да прави от картинността поезия, да ни озадачава с неуловимата си поезия, да ни потапя в зрителни, темпорални, ментални и емоционални илюзии и едновременно с това – да разбива илюзиите пред нас; да не дава отговори.

Културни новини, Христина Панджаридис, "Човек съм, кошница от върви",14.10.2015

Избраната поезия е многопластова. На моменти уж лаконична, а със стъпала, водещи в подземия. Чуваш река, движение на гребла, разговор на хора. Не ги мяркаш, но те съществуват в пространството около теб. Море и преглътнати истории напипвам след точките. Нито едно многоточие – знак за точно премерен изказ и завършеност. Из облаците на стихотворенията живее слънцето, сгъстеността на краткото време, приласкаването на неусетното преминаване от ден във вечер, от вечер в нощ. Динамика и ритъм, замах и въображение в редовете. Стихове, които не омръзват. Ще се чете отново. За мен означава, че е Поезия.

 

КОЯ Е?

Христина Мирчева
 

Христина Мирчева завършва Немската езикова гимназия “Бертолт Брехт”, Пазарджик и Колеж по международен туризъм, Бургас. Работила е като журналист на свободна практика в пловдивски и софийски издания: в. „Отечествен глас”, в. Комсомолска искра”, в. „Артклуб”, сп. „Тракия”, в. „Работническо дело”, в. „Култура”, в. „Всичко за всеки”, сп. „Отечество”, сп. „Пламък”. След 1991 година публикува в хартиени и електронни издания сп. Море, сп. Но поезия, Университетски вестник, Пловдив, Литературен вестник, Литернет, Публик Републик, Открита Литература, Кръстопът,  Книголюбие, Разходки из Лондон и др.

Носител е на наградата “Цветан Зангов” (1987). Преводач и библиотекар в Археологически музей – Пловдив. Преподавател по немски език.  От 1998 до 2004 година е книжар в общинска книжарница “Отец Паисий” (с управител Валери Начев), която е носител на Националната награда за книгоразпространение “Христо Г. Данов” за 2000 г.

Съосновател и редактор на издание за типология на комиксите „Диаскоп комикс” от 1991 година, а от 2013 – с подкрепата на Община Пловдив, „Диаскоп комикс” – електронен бюлетин за култура, комикси, художници, изкуство.

От 2004 до 2014 година – арт мениджър в галерия „Жорж Папазов”, Пловдив. Понастоящем работи като арт мениджър в галерия „Резонанс”, Пловдив.

Автор е на стихове, разкази, есета и критика за изкуство, на интервюта с творци. Води лични блогове за изкуство „Арт репортер – картини от една изложба” и „Картинен вестник – образ и слово”.

Автор на книгите с поезия „Минава нощ, минава ден”, 2012, Университетско издателство „Паисий Хилендарски”, Пловдив и „Ускорени пейзажи”, 2015, ИК Жанет 45.

В момента работи върху два ръкописа – сборник с разкази и поезия.

Член на Дружеството на писателите, Пловдив.

 

информация: ИК "Жанет 45"

 

 


 

редактор: Христина Мирчева