"Животът - това са две жени" в галерия "Васка Емануилова"

10.12.2015
Снимка 1

 

Животът – това са две жени

изложба, свързана с образа на майката 

Васка Емануилова, Вера Лукова, Георги Баев, Иван Ненов, Лика Янко, Николай Майсторов, Павел Койчев, Светлин Русев, Султана Суружон и др.

Декември 2015 – Февруари 2016  

Откриване: 11 декември 2015 от 18.00 часа

Място: Галерия "Васка Емануилова", София

 

 

Изложбата „Животът – това са две жени” е част от музейната програма на галерия „Васка Емануилова”. Тя е посветена на образа на майката, който е един от най-устойчивите и консервативни образи в традицията на българското изобразително изкуство. Въпреки че голяма част от творчеството на скулпторката Васка Емануилова представлява работа върху фигурата на жената, именно майката като персонаж и тема в него отсъства почти напълно. В стремежа да обясни тази липса, като я постави в образната среда на българското изобразително изкуство, изложбата показва различни  произведения, в които майката присъства като символ на паметта и дома, страданието или утехата. Част от работите в нея са свързани с темата за майчинството. Повечето от произведенията са създадени през 70-те / 80-те години, като в тях се открива продължението и/или повторенията на мотиви, теми и изразни средства на произведения от началото на века.

„Животът – това са две жени” е изложба, която показва колко устойчив е образът на майката, как той се възприема за универсален образ, свързан с човека и човешкото. Тя е включена в паралелната програма на София куиър форум 2015 – Сладък съюз, който е посветен на темата за семейството и за възможните връзки между хората, между „аз” и „ти”.

В рамките на изложбата се предвиждат серия от събития, които да допринесат за коментирането на тази темата в българското изобразително изкуство, както от гледна точка на канона, така и на изключенията, маргиналните разкази, другите гледни точки.

Първото събитие в рамките на изложбата е лекция на Сираго Циара, директорка на Центъра за съвременно изкуство в Солун – "Създаване и разклащане на стереотипите. Образът на майката в гръцкото изкуство и подривните гласове на новотогръцко кино". Лекцията ще се проведе на 12 декември (събота) от 15 часа. в Софийска градска художествена галерия. Събитието е на английски, с осигурен превод на български.

 

информация: Петър Димов, СГХГ

 

Наименования на картините:
 
1. Лика Янко, ECCE HOMO, 1978
2. Вера Лукова, Пиета, 1972
3. Георги Баев, Бежанка, 1983
4. Михаил Стоянов, Дистанция, 1979
 
 

 

©Ина Мирчева